Twee CO-doden in minder dan 24 uur: brandweer roept op extra op te letten

Wouter Spillebeen
In amper 24 uur tijd heeft een CO-intoxicatie twee vrouwen uit het Gentse het leven gekost. Zaterdagnamiddag vonden de hulpdiensten het levenloze lichaam van een 26-jarige vrouw in haar woning aan het Tolhuis. Eén dag later werd ook een 69-jarige vrouw dood aangetroffen in haar rijhuis in Gentbrugge. Met de vriestemperaturen in het vooruitzicht, doet de brandweer nu een oproep om extra op te letten voor het geur- en kleurloze gas. 

De hulpdiensten troffen het levenloze lichaam van de bejaarde vrouw aan in haar rijhuisje op de Jozef Vervaenestraat. Samen met haar 64-jarige man werd ze bevangen door het gas. De echtgenoot overleefde het ongeval en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Ook een het huisdier van het koppel, een parkiet, werd slachtoffer van het gas en stierf ter plaatse.  

De 69-jarige vrouw werd dood aangetroffen in haar woning in de de Jozef Vervaenestraat
Jeroen Desmecht De 69-jarige vrouw werd dood aangetroffen in haar woning in de de Jozef Vervaenestraat

Twee personen bewusteloos

Het is het tweede dodelijke CO-incident in amper 24 uur tijd in de Arteveldestad. Ook in een rijhuis in de Jacob van Maerlantstraat, aan het Tolhuis, sloeg zaterdag het noodloot toe. Een CO-intoxiciatie kostte daar een 26-jarige vrouw het leven. Volgens getuigen werd het levenloze lichaam van de vrouw door de brandweer naar buiten gedragen in een een zetel. Niet veel later werd de rode tent opgesteld. In de woning waren ook een 30-jarige vrouw en een 25-jarige man aanwezig. Ze werden door de hulpdiensten naar het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst overgebracht, waar ze in een speciale decompressiekamer verder werden opgevolgd. Ze mochten zaterdagavond het ziekenhuis al verlaten.  

De 26-jarige vrouw kwam om het leven in een rijhuis in de Jacob van Maerlantstraat.
Jeroen Desmecht De 26-jarige vrouw kwam om het leven in een rijhuis in de Jacob van Maerlantstraat.

Of het effectief om een CO-intoxicatie gaat, moet in beide gevallen nog officieel worden bevestigd. “De brandweer heeft verhoogde CO-waarden gemeten in de twee woningen”, aldus het parket van Oost-Vlaanderen. “Wij onderzoeken de feiten. Maandag zullen we waarschijnlijk meer informatie kunnen meegeven.”

Een wetsgeneesheer van het Openbaar Ministerie ging zaterdag al aan de slag om het overlijden van de jonge vrouw te onderzoeken. Ook voor het overlijden van de 69-jarige vrouw heeft het parket ondertussen een wetsgeneesheer aangesteld. 

CO-detector

Brandweerzone Centrum waarschuwt naar aanleiding van de incidenten nu voor de gevaren van CO-intoxicatie. Ook de komende dagen worden gelijkaardige temperaturen verwacht. “Controleer verwarmingsinstallaties en zorgt voor voldoende ventilatie in een ruimte”, weet woordvoerder Bjorn Bryon. “De meeste CO-intoxicaties gebeuren in een badkamer. Een afgesloten, niet-geventileerde ruimte, mogelijk met een boiler. Dat zorgt voor een dodelijke mix.” 

Voldoende ventilatie kan dus van levensbelang zijn. Het is ook aangeraden om risicovolle kamers goed uit te rusten. Het installeren van een CO-detector kost een slordige 20 euro, “maar het kan levens redden”.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Gent

  @Gust Lemmens : Als je dan nog een goede vakman krijgt die weet wat hij doet want er zijn er ook veel knoeiers bij die het nog slechter maken dan voor ze er aan zijn begonnen. Een onderhoud van een ketel zowel gas als stookolie is inderdaad zeer belangrijk en wordt door veel mensen genegeerd. Zo een Co2 melder is nu ook de kost niet.

 • gust lemmens

  Wettelijk verplicht onderhoud 2 jaarlijks op gasketels ... tijd dat iedereen dit begint te beseffen en dit laat uitvoeren ... dagelijks worden wij als vakman nog weggelachen bij particulieren die dit niet willen snappen .

 • FRANCIS vanoverschelde

  Zet de prijs van electrische verwarming 10x goedkoper . En tis opgelost

 • Dirk Landuyt

  Volgens de isolatie-normen moogt ge helemaal geen verluchtingsroosters hangen. De overheid promoot gewoon dit soort ongevallen.

 • Van Eersel Guy

  Daarom heb ik ook een kanariepietje in huis, vroeger waren de mensen veel slimmer