Tot 30 maanden cel voor hackers die shoppen op kosten van een ander

Een bende uit Gent en Zelzate is gisteren veroordeeld tot straffen tot 30 maanden cel en 6.000 euro boete omdat ze paypal-accounts van burgers gehackt hadden. Zo konden ze grote bestellingen plaatsen bij vooral Mediamarkt, alles op kosten van de slachtoffers.

Een van die slachtoffers was Ivan De Veirman uit Gavere. Hij ontdekte pas vier dagen later dat er iets niet pluis was met zijn Visa-rekening. "Ik zag opeens dat er een bestelling van vijf iPhones was geplaatst voor 2.072 euro bij Mediamarkt in Antwerpen. Alleen had ik helemaal niks besteld", zegt Ivan, die gisteren naar de rechtbank kwam afgezakt. "Ik dacht eerst aan mijn vrouw, maar ook zij wist van niks. Vreemd genoeg kon een van die bendeleden die gsm's afhalen. Ik begrijp dat niet zo goed. Maar blijkbaar volstond het afhalingsbewijs om die spullen op te pikken. Gelukkig was ik nog geen euro kwijt. Zelfs mocht dat het geval geweest zijn, dan zou het geld terug gestort worden."


Ivan bleek niet het enige slachtoffer te zijn. Bij tientallen mensen ging de bende op dezelfde manier te werk. Ze hackten de paypal-accounts en konden zo met de kredietkaart van de slachtoffers shoppen bij Mediamarkt en Torfs voor duizenden euro's. De bende sloeg zo haar slag bij zes verschillende vestigingen van Mediamarkt. Twee beklaagden, Zakaria M. en Morad B. werden in het verleden al veroordeeld voor soortgelijke feiten. B. alleen heeft ook nog eens twaalf maal gehackt via de software 'Havij'.


De rechtbank was dan ook niet mals voor hen. Morad B. kreeg 30 maanden cel en 1.800 euro boete, Zakaria M. 18 maanden cel en 6.000 euro, Omer C. 18 maanden met uitstel en 6.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel en Hakim B. ten slotte 18 maanden cel en 3.000 euro effectief. De vestigingen van Mediamarkt kregen alles samen 7.500 euro.


Ivan De Veirman vroeg en kreeg maar 1 euro morele schadevergoeding. "Ik vind het vooral jammer dat er zulke mensen bestaan, want op die manier krijgt de burger schrik om met Visa of andere kredietkaarten te betalen." (JEW)