Topsporthal bedolven onder 75 ton dolomiet voor WK Petanque

Het dolomiet wordt netjes uitgestreken over de atletiekpiste.
Foto Wannes Nimmegeers Het dolomiet wordt netjes uitgestreken over de atletiekpiste.
Over de atletiekpiste van de Topsporthal is 75 ton dolomiet uitgegoten. Vandaag start er namelijk het WK Petanque en dat moet elke dag 3.000 toeschouwers lokken. "Nee, petanque is geen tijdverdrijf voor op het strand, maar een sport met atleten en supporters die duizenden kilometers reizen", zegt Corey Lapeige van de Petanquefederatie Vlaanderen.

"Gent is een stad met een onwaarschijnlijk aantal petanqueterreinen. Heel wat nieuwe pleinen krijgen een terrein en die worden ook vaak gebruikt. Daarom is Gent de perfecte locatie om het WK te organiseren", zegt Corey Lapeige.


Ze is er zich goed van bewust dat petanque nog wat kampt met het imago van een tijdsverdrijf voor op het strand. "Maar het is wel degelijk een echte sport hoor. Onze spelers komen naar hier vanuit 49 landen en het zijn echte atleten. We hebben voor hen drie hotels afgehuurd en de meesten willen alleen slapen. Ze willen zich echt in alle rust kunnen voorbereiden voor het belangrijkste toernooi van het jaar."


De Topsporthal aan de Watersportbaan werd voor de gelegenheid omgebouwd tot één groot petanqueterrein. "We hebben eerst een ondergrond aangebracht waarop we 75 ton dolomiet kunnen storten. Na het toernooi wordt alles met speciale voertuigen opgezogen en weer buiten de Topsporthal gekieperd. Het is al de tweede maal dat we dit doen, dus we hebben al de nodige ervaring. De vorige keer waren we vergeten om het gesteente nat te maken en zat heel de Topsporthal onder het stof. Toen hebben we heel de hal moeten poetsen. Dat zal ons geen twee keer overkomen", lacht Corey. De organisatoren verwachten een grote toeloop voor het WK. "We merken aan onze kaartverkoop dat er heel wat buitenlandse fans zullen zijn. Vooral uit de buurlanden, maar er zijn ook al tickets verkocht aan Denen, Noren, enzovoort."


Het WK petanque in de Topsporthal loopt van donderdag 13 tot zondag 16 april. Meer info op wpc-belgium2017.be (EDG)