Supertram elke dag (even) door binnenstad

De nieuwe supertram rijdt over de Korenmarkt.
Foto Erik De Troyer De nieuwe supertram rijdt over de Korenmarkt.
De Lijn is begonnen met de opleiding van haar personeel om met de supertram te rijden. Gisteren reed de nieuwe tram dan ook voor één van de eerste keren overdag door de Gentse binnenstad.

"Op dit moment leren de instructeurs met de nieuwe tram rijden", zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt van De Lijn. "Zij zullen daarna de andere chauffeurs de nieuwe tram leren bedienen. Voortaan komt de nieuwe tram elke dag zo'n twee uur buiten. Het grootste deel van die oefensessies gebeurt op een oefenspoor langs de E17 in Gentbrugge, maar af en toe rijdt hij dus ook eens door het centrum van Gent." In de tram zijn maar drie mensen aanwezig: de instructeur en experts van tramconstructeur Bombardier.


De Lijn heeft inmiddels vier van de tien bestelde Flexity 2-trams in haar bezit. Elke week wordt er een nieuwe tram geleverd. "De eerste testritten zijn positief", zegt Colbrandt. "Daaruit blijkt dat de aanpassingen aan de perrons klaar zijn en dat er geen noemenswaardige technische problemen zijn. Er was alleen maar één boordsteen op het traject die enkele centimeters te ver uitstak, maar dat is inmiddels aangepast."


Bij De Lijn hoopt men nog in maart de eerste echte ritten uit te voeren. "Dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. We willen voor de ingebruikname iets bijzonders doen. Wat precies verklappen we nog niet."


De flexity 2 is 43 meter lang en kan in één keer zo'n 380 passagiers vervoeren. Dat zijn er 112 meer dan de klassieke hermelijntram. Zodra ze allemaal in gebruik zijn, kunnen daardoor in Gent bijna 2.000 passagiers meer vervoerd worden dan tot nu toe het geval. De oude PCC-trams zullen stilaan uit roulatie gehaald worden. (EDG)