Student (23) redt Gentse lekkernij

AMBACHTELIJKE SNEEUWBAL VAN HONDERD JAAR OUD WORDT WEER HIP

Student-ondernemer Tanguy Serraes geniet van een Sneeuwbal.
VDS Student-ondernemer Tanguy Serraes geniet van een Sneeuwbal.
Tanguy Serraes is 23 jaar oud en studeert nog. Dat heeft hem niet tegengehouden om de Sneeuwbal, een typisch Gentse lekkernij, nieuw leven in te blazen. Hij heeft de Sneeuwbalfabriek van Larmuseau overgenomen, inclusief het originele, geheime recept van het snoepje. "Ik produceer Sneeuwballen van september tot eind maart", zegt hij.

Oudere Gentenaars kennen ze zeker, de Sneeuwballen. Al heel snel na hun ontstaan in 1913 (zie kader) kregen ze de bijnaam 'praline van de werkman'. Maar door de jaren heen werden ze minder populair. Johnny Larmuseau, kleinzoon van uitvinder August Larmuseau, zocht in 2013 iemand om de fabriek aan over te laten. En student Tanguy Serraes waagde de sprong.


"Het was mijn vader die met het nieuws kwam dat er een fabriek over te nemen stond", vertelt Tanguy. "Zelf kende ik de Sneeuwbal niet, maar mijn vader is er aan verslaafd. Hij passeert nooit aan Rogge in de Wondelgemstraat zonder te stoppen om Sneeuwballen te kopen. Hij liet ze mij proeven en ik was meteen verkocht. Ik studeer nog, marketing aan de Arteveldehogeschool, maar nu ben ik dus officieel student-ondernemer."


Hoe Tanguy zijn laatste jaar zal afwerken, is nog een vraagteken, want tijd om te studeren heeft hij hoegenaamd niet, alvast niet tot eind maart. "De Sneeuwbal wordt nog helemaal ambachtelijk gemaakt, en dat wil ik ook zo houden", zegt hij. "Het is een erkend streekproduct. Ik doe alles zelf, ik heb alleen hulp van twee inpakkers. Ik maak een soort stroop volgens het geheime recept en een dag later wordt die gemengd met boter. Daar worden bolletjes van gemaakt die in de koeltunnel gaan. Die worden in pure chocolade gedoopt, afgewerkt met bloemsuiker en meteen in doosjes gestopt."


Tanguy gaf wel een nieuwe look aan de verpakking, er kwam een nieuwe huisstijl en er is ook een website. "De Sneeuwballen zullen verkocht worden bij bakkers, in delicatessenzaken, op markten en ook in de streekproductenhoek van Carrefour. De prijs blijft laag. Voor een doos van 18 stuks betaal je 4,90 euro." De lekkernijen werden in Gent geproduceerd, en dat blijft zo. De 'Sneeuwbalfabriek' ligt aan de Eilanderskaai in de haven, vlak naast papierfabriek Stora Enso.


Zowel burgemeester Termont als schepen Peeters waren gisteren vol lof over de jonge ondernemer én over zijn product. "Je kan nooit verstoppen dat je een Sneeuwbal hebt gegeten, want dat zie je altijd aan uw jas", lacht Termont. "We hebben al een neuzenoorlog in Gent, misschien krijgen we straks nog een Sneeuwballengevecht." Schepen Peeters loofde vooral de ondernemingszin van Tanguy. Zowel de stad als seminariecentrum Zebrastraat tonen al interesse om de Sneeuwbal als officieel geschenk aan te bieden.


De Sneeuwballen worden best in de koelkast bewaard zodat ze kraken in de mond zoals sneeuw onder de voeten, en zijn vier maanden houdbaar.


www.confiserielarmuseau.com

De snoepen in hun nieuwe verpakking.
VDS De snoepen in hun nieuwe verpakking.