Streekproducten krijgen eigen Oost-Vlaams label

Het nieuwe label 'Lekker Oost-Vlaams' werd gelanceerd op de Gentse Groentemarkt.
Foto Masscho Het nieuwe label 'Lekker Oost-Vlaams' werd gelanceerd op de Gentse Groentemarkt.
Alle erkende Oost-Vlaamse streekproducten krijgen voortaan het label 'Lekker Oost-Vlaams'. Onze provincie telt in totaal 195 streekproducten, van confituren tot paardenmelk. "'Lekker Oost-Vlaams' moet het platformworden dat aan de consumenten een totaal overzicht geeft van de Oost-Vlaamse lekkernijen", zegt gedeputeerde Sander Vercamer.

"De producten moeten in onze provincie gemaakt worden én een duidelijke binding hebben met de streek", vertelt Vercamer. "Ze zullen getoond worden op de website www.lekkeroostvlaams.be en we leggen meteen ook een link naar toerisme. Heel wat artisanale bedrijven kunnen namelijk bezocht worden of hebben een toeristische attractie in de buurt. We brengen de producenten ook met mekaar in contact zodat ze van mekaar kunnen leren op vlak van productie of bedrijfsvoering. Ons gastronomisch erfgoed heeft nog meer positieve effecten. Het zorgt voor jobs en door buurtproducten te kopen, worden er minder kilometers afgelegd."


Gedeputeerde Jozef Dauwe ziet het aantal streekproducten enkel uitbreiden. "Er komen steeds meer producten bij. Dankzij de klimaatopwarming kan er nu in onze provincie zelfs volop wijn gebrouwen worden. Dat is dan toch één positief effect. Het voornaamste is dat elke euro die we als consument investeren in streekproducten de lokale economie ten goede komt." (EDG)