Stelplaats niet open in 2008 of 2013, wel in 2022

TRAMBRUG NAAR WONDELGEMSE MEERSEN 12 JAAR NA AANLEG IN GEBRUIK

De Gaardeniersbrug: nooit gebruikt, toch bouwvallig.
Foto James Arthur De Gaardeniersbrug: nooit gebruikt, toch bouwvallig.
De nieuwe stelplaats voor De Lijn in de Wondelgemse Meersen, waar al sinds 2001 over gesproken wordt, zal in 2022 in gebruik genomen worden. De trambrug naar de site ligt er al sinds 2010, maar voor de rest is er nog geen steen verlegd.

Wat juist de problemen waren met het gebied in de Wondelgemse Meersen is nooit helemaal duidelijk geweest. Het bleek moeilijker dan verwacht om de grond te verwerven en plots werd dan gesproken over een PPS-constructie (publiek-private samenwerking), waardoor het hele dossier terug van nul moest starten. Maar voor stelplaats Wissenhage die in 2008 zou opengaan, en daarna in 2013 en 2015, is er vandaag nog geen steen verlegd. "Maar eind dit jaar starten we de aanbestedingsprocedure, waardoor de bouw in 2018 kan starten, en Wissenhage in 2022 open kan", belooft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).


De vertraging heeft intussen wel tot gevolg dat tramlijn 22 in Gentbrugge wordt afgeschaft (zie kader). Want de huidige stelplaatsen van De Lijn barsten zodanig uit hun voegen dat de sporen van tram 22 gebruikt zullen worden als extra stelplaats. Dat moet wel: voor de 16 nieuwe albatrostrams, elk 43 meter lang, is er anders gewoon geen plaats.


Wissenhage wordt 39.000 vierkante meter groot, en zal verschillende gebouwen hebben. Er zal ruimte zijn om 78 trams en 151 bussen te stallen. Er komt ook een parking voor 340 auto's, en enkele werkplaatsen, waaronder ook een carwash voor bussen. Het wordt daarmee de grootste stelplaats van Vlaanderen.

Renovatie voor gebruik

Bereikbaar was het terrein in de Wondelgemse Meersen al enkele jaren. Ondertussen ligt de trambrug over de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart er al sinds 2010 afgewerkt, maar vooral ongebruikt bij. Het bouwwerk werd 'Gaardeniersbrug' gedoopt en heeft 7,17 miljoen euro gekost. Er hangt ook een fietsbrug aan die wel gebruikt wordt, maar de trambrug zelf zal minstens 12 jaar oud zijn eer er ooit een tram over rijdt. Misschien dringt zich dan al een renovatie op.