Standbeeld Leopold II derde keer in amper vijf weken beklad

Ook afgelopen week werd het standbeeld aangepakt.
Jeroen Desmecht Ook afgelopen week werd het standbeeld aangepakt.
Het omstreden standbeeld van Leopold II in het Koning Albertpark is afgelopen week voor de derde keer in amper vijf weken beklad. Ook deze keer werd het beeld besmeurd met rode verf. “We bespreken het maandag met de dienst Facility Management”, zegt bevoegd schepen Martine De Regge (sp.a). “Het zal vooral een uitdaging zijn voor de volgende bestuursploeg.”

Eind oktober werd de buste van koning Leopold II in het Zuidpark al eens besmeurd. Een tweetal weken geleden kreeg het standbeeld opnieuw een laag rode verf. Deze week was het weer prijs. “Het debat rond standbeelden van Leopold II woedt al een hele tijd, en dat zal nog wel even blijven duren”, zegt bevoegd schepen Martine De Regge.

Zowel de schepen als de politie zien alleszins geen oplossing in camerabewaking. Het standbeeld staat ondertussen al meer dan 60 jaar in het Zuidpark en veroorzaakt al een hele tijd controverse. Er waren in het verleden al verschillende pogingen om het standbeeld uit het park te bannen. 

Het stadsbestuur besloot uiteindelijk om een bord met duiding in het park te plaatsen. “Het bewind van Leopold II en het optreden van Belgische kolonisten onder zijn bestuur in Kongo roept vandaag vragen op, niet in het minst om de brutale, misdadige aanpak van de lokale bevolking en de onmenselijke uitbuiting ervan”, staat op het bord te lezen. “Het stadsbestuur betreurt de vele Congolese slachtoffers die zijn omgekomen ten tijde van de Vrijstaat.”

De bekladde buste van Leopold II in het Koning Albertpark.
Wouter Spillebeen De bekladde buste van Leopold II in het Koning Albertpark.

Moeten zo’n standbeelden uit het straatbeeld verdwijnen? “Persoonlijk vrees ik ervoor dat de gruwelijke daden dan helemaal uit het collectief geheugen gaan verdwijnen”, zegt De Regge. ”Goede duiding lijkt mij daarom de beste oplossing.”

Jeroen Desmecht
Wouter Spillebeen12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Eykens

  Ja dit is gent he’

 • Agnes Poortmans

  Zielig! Wie zich daar aan ergert is een hypocriet en zielig persoon! We met alles wat enkele zieligaards niet aanstaat! Natuurlijk gebeurt dit weer in het corrupte Gent waar de hypocriete groenen graag een burgemeester leveren! lif weg uit die onverdraagzame stad!

 • rudy liessens

  En wie moet er hier voor opdraaien voor het te reinigen de belasting betaler

 • Jos Goris

  Weg ermee! Hoort in musea thuis is geschiedenis! Men kan duiding geven op allerlei manieren, in een park is het de bedoeling dat men er rust vind en ontmoetingen met mensen ..

 • Steve La Geurra

  Weg met dat ding, net hetzelfde met die Vlaamse leeuw! Een feest vieren op een genocide. Gewoon weg schandalig!