Ga naar de mobiele website
^ Top

Stafhouder verdacht van gesjoemel

ADVOCAAT STAAT TERECHT OMDAT HIJ NIET ZORGVULDIG HANDELDE IN ERFENISKWESTIE

Het parket-generaal is gestart met een onderzoek naar advocaat Marc Herssens. De oud-stafhouder wordt verdacht van financiële wanpraktijken. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen en wordt bevestigd door het parket-generaal. Herssens moest zich al verantwoorden omdat hij niet zorgvuldig handelde in een erfeniskwestie.

Naast pleiten in strafzaken treedt advocaat Marc Herssens ook vaak op als voorlopig bewindvoerder en als curator bij faillissementen. Die wordt door een rechter aangewezen en staat in voor het beheer van de bezittingen. Maar volgens het parket-generaal zou Herssens bij de afhandeling van enkele faillissementen gesjoemeld hebben. Zo zou de oud-stafhouder geld doorgesluisd hebben naar zijn eigen rekening. "De zaak wordt onderzocht", bevestigt procureur-generaal Dominique Debrauwere. "Maar verder geef ik daar geen commentaar op." Ook de huidige stafhouder, Hans De Meyer, wilde niks zeggen over een mogelijke tuchtprocedure tegen Herssens.

Dementerende man

Binnen de advocatenwereld wordt alvast schande geroepen over de zaak, waarvan heel wat mensen al een tijd op de hoogte waren. "Je zou van een oud-stafhouder toch wel mogen verwachten dat hij de wetgeving goed kent", klinkt het. "Hij brengt ons beroep te gronde."


De advocaat zelf was onbereikbaar voor commentaar. Hij stond ook gisteren al terecht voor de rechtbank. Zo zou hij als voorlopig bewindvoerder niet zorgvuldig gehandeld hebben in een erfeniskwestie. Herssens werd zeven jaar geleden aangesteld als bewindvoerder voor Maurice Marchant. De dementerende landbouwer had naast het Don Boscocollege in Zwijnaarde enkele hectaren grond liggen. "Generatie op generatie werden die gronden binnen onze familie gehouden", zegt zoon Eugène (52). "Ook nu was dat de bedoeling. Maar Herssens besloot om toch een deel van de gronden, goed voor zo'n 3.700 vierkante meter, te verkopen. Dat stuk grond was 1,6 miljoen euro waard, maar het is verkocht voor slechts 950.000 euro. We hadden het financieel niet nodig om die grond te verkopen en het was de uitdrukkelijke laatste wens van mijn vader om ze binnen de familie te houden. Achter het verkochte perceel liggen er nog 4,2 hectare grond. Die zijn door de verdeling ook sterk in waarde gedaald. Ik ben er zeker van dat er heel wat geld onder tafel is geschoven en dat Herssens een mooie commissie heeft gekregen." Zijn advocaat Griet Cnudde was dan ook erg duidelijk. "Meneer Herssens ging in tegen de belangen van de familie. Ze hadden daarom gevraagd om hem te laten vervangen als bewindvoerder. Zonder enig overleg, zonder financiële noden, is er verkocht. Maar wel om redenen die duidelijk dubieus van aard zijn."

Correct gehandeld

Herssens kwam zelf niet opdagen in de rechtbank, maar zijn advocaat gaf mee dat er duidelijk een vertekend beeld wordt gegeven en dat zijn cliënt weinig kan verweten worden. "Voor iemand die dementerend is en niet meer kan kiezen moeten we de belangen waarnemen. Ook wat de verkoop betreft, is er correct gehandeld. Er was een biedstrijd en de vrederechter koppelde er voorwaarden aan. Zeggen dat er onder de prijs is verkocht? De neven (er waren verschillende partijen bij de erfenis, red.) kijken toch ook naar hun eigen belangen?", sloot hij af. Op 21 april kent Herssens in deze zaak zijn straf.

Meer over


Meld een bug