Sint Baafskathedraal krijgt nieuwe brandbeveiliging tegen volgende zomer

“Het onvoorziene is nooit uit te sluiten”

De Sint-Baafskathedraal (links) krijgt volgend jaar een nieuw brandveiligheidssysteem.
Wannes Nimmegeers De Sint-Baafskathedraal (links) krijgt volgend jaar een nieuw brandveiligheidssysteem.
De Gentse Sint-Baafskathedraal zou vandaag al brandveiliger moeten zijn dan de Notre-Dame in Parijs blijkbaar was, maar tegen volgende zomer zal er een volledig nieuw systeem hangen. Dat werd al veel eerder beslist. De kathedraal krijgt onder meer brandmelders, sprinklers en sensoren.

Drie keer al was er brand in onze Gentse kathedraal, en gelukkig bleef de schade daarbij altijd beperkt. “Er was brand in de 17de eeuw, in 1822, en een laatste keer eind de jaren 90”, weet Ludo Collin, rector van de kathedraal. “Die laatste brand was op een zolderkamer boven de sacristie, maar de situatie was gelukkig vrij snel onder controle.”

Al meer dan 30 jaar geleden werden maatregelen genomen om de kathedraal brandveilig(er) te maken. Toen werden onder meer de daken en de zolders gecompartimenteerd met muren en brandwerende daken, zodat een eventuele brand zich niet zomaar zou kunnen verspreiden. “Ook houdt de brandweer hier regelmatig inspectie, ze weten precies hoe welk stuk van de kathedraal bereikbaar is. Al zal dat in de Notre-Dame ongetwijfeld ook zo zijn geweest. In Gent is er ook een evacuatieplan voor de aanwezige kunstschatten, in volgorde van hun belangrijkheid. De Van Eyck-triptiek wordt overigens nog eens apart beveiligd, tegen diefstal én tegen brand.” 

(Lees verder onder de foto)

In 1822 probeerden Gentenaars met emmers een brand in de kathedraal te blussen. De houten toren kon niet gered worden
KOS In 1822 probeerden Gentenaars met emmers een brand in de kathedraal te blussen. De houten toren kon niet gered worden

Nieuwe maatregelen

Maar er zijn dus nieuwe maatregelen op komst. “Dat zit inderdaad vervat in het bouwdossier waar we al 2 maanden mee bezig zijn”, zegt Collin. “Dat kadert in de bouw van een nieuw onthaalcentrum en het verplaatsen van het gerestaureerde Lam Gods. Er komen sensoren in alle delen van de kathedraal. Er komen sprinklers en waterleidingen om die te bevoorraden. Er komen sensoren die de luchtkwaliteit meten, en alarm geven als er iets fout loopt. Er komt zelfs een aparte meldkamer, die onmiddellijk zal aangeven in welke zone van het gebouw er een probleem is. Eenvoudig was dat allemaal niet. Het is en blijft een historisch gebouw, en het zijn ingrijpende werken. Maar monumentenzorg en alle andere betrokken diensten hebben hun akkoord gegeven. Tegen de zomer van 2020 moet het nieuwe systeem operationeel zijn. Niet toevallig is dat in het Van Eyckjaar. We doen er dus alles aan om onze kathedraal tegen brand en ander onheil te beschermen, maar het onvoorziene is uiteraard nooit uit te sluiten.”

Enkele jaren terug stond ook onze kathedraal in de steigers. Ook bij ons werden alle daken en het hoogkoor gerenoveerd, net als de gevels. Gelukkig liep hier toen niks verkeerd. Maar de Gentenaars tonen zich wel meteen solidair met hun Parijse collega’s. In plaats van een bijdrage te vragen voor de restauratiewerken in de eigen kathedraal, zal nu geld worden ingezameld voor de heropbouw van de Notre-Dame.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.