Sint-Baafs eindelijk verlicht zoals het hoort

De Sint-Baafskathedraal met de nieuwe verlichting
Gianni Barbieux De Sint-Baafskathedraal met de nieuwe verlichting
De Sint-Baafskathedraal werd dinsdagavond voor het eerst in een nieuw lichtjasje gestoken. De hele toren werd uitgerust met zuinige ledverlichting. Vanaf zaterdag 20 april is die ook definitief te bezichtigen.

Gent heeft zijn drie torens, maar van op een afstand leken het er tot nu toe eerder twee te zijn. Het Belfort en de Sint-Niklaaskerk kregen vele jaren geleden al moderne verlichting, maar de kathedraal moest het nog met oude halogeenspots doen die van op enkele aanpalende gevels enkel op de voorkant van de toren schenen. Voortaan zijn de drie torens gelijkmatig verlicht. Ze zijn ook de enige monumenten die ook na middernacht en tot zonsopgang verlicht blijven. Dinsdagavond was er een voorproefje. Vanaf zaterdag is het definitief.

Door te kiezen voor ledverlichting wil de stad besparen op de energiefactuur. De leds zijn 70 procent zuiniger dan de oude verlichting. Het bisdom en de stad namen het lichtontwerpbureau ‘Radiance 35' uit Luik onder de arm en betaalden hen 300.000 euro, waarvan de Kerkfabriek 80 procent betaalde (via de Provincie Oost-Vlaanderen) en de Stad Gent de overige 20 procent. Voorlopig is enkel de toren van de kathedraal verlicht. Bij de verdere restauratie zal ook de rest van de kathedraal worden bijgelicht.

“Na de verwoestende brand maandag in de Notre-Dame in Parijs, kan het een bizar moment lijken om nu in dezelfde week onze kathedraaltoren zo mooi te verlichten”, beseft Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal. “Het is hoopvol dat de Parijzenaren vastbesloten zijn om hun kathedraal te herbouwen. Laat deze nieuwe verlichting van onze toren een teken zijn van Gentse solidariteit met de mensen in Parijs.”

De oude verlichting van de kathedraal
Erik De Troyer De oude verlichting van de kathedraalReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video