Senioren telen groenten voor pop-uprestaurant DOK

BEWONERS HEIVELD BEWERKEN LAP GROND IN ACHTERTUIN

WN
De senioren van OCMW-rusthuis Het Heiveld in Sint-Amandsberg hebben voortaan een enorme groententuin. Daar mogen ze zelf in werken samen met klussers van het OCMW en kinderen van de naburige scholen. De groenten gaan vanaf 5 mei naar een uniek pop-uprestaurant aan DOK dat enkel en alleen met producten uit stadslandbouw zal werken.

Achter het woon- en zorgcentrum lag nog een enorme grasvlakte van 8.000 vierkante meter groot die niet echt gebruikt werd. Het gras werd weggehaald en sinds deze week wordt het terrein klaargemaakt om zo'n 45 soorten verschillende groenten op te kweken. Dat gaat van uien en aardappelen tot vergeten groenten als warmoes en aardpeer.


"Bewoners van het Heiveld die nog een handje willen toesteken, mogen dat. Maar het merendeel van de werken zal uitgevoerd worden door de stadsboer (zie kader) en mensen die naast de arbeidsmarkt zijn gevallen en via het OCMW nieuwe werkervaring kunnen opdoen. Ook de kinderen van de vele scholen in de buurt kunnen een handje komen toesteken. Op die manier ontstaat hier een project over de generaties heen met een mooi sociaal luik", legt OCMW-voorzitter Coddens uit.


"De rusthuisbewoners mogen ook gewoon een kijkje komen nemen. Naar verluidt groeien groenten sneller door er naar te kijken", zegt dagelijks bestuurder Bert Boone van vzw Compaan dat kansengroepen opleiding geeft. "Hoe dan ook zullen de senioren door dit project heel wat afleiding hebben."


Een deel van de groenten zal gegeten kunnen worden door de senioren zelf. Gastkoks zullen af en toe gerechten komen maken met de geteelde groenten. Ze zullen ook af en toe wat groenten rechtstreeks uit de grond kunnen eten, zoals de meesten dat ook als kind nog deden.

Ook vlees

Maar het overgrote deel gaat naar 'Le Petit Botanique', een tijdelijk restaurant op DOK aan de Afrikalaan. "Dat restaurant is open van mei tot augustus en gebruikt als enige alleen producten uit stadslandbouw. We voorzien zo'n 30 plaatsen", zegt Ron Hermans van de vzw Labeur. "De groenten van deze site zullen goed van pas komen. Er is al heel wat stadslandbouw. In de rand van Gent worden ook schapen en geiten gekweekt." Na de test op DOK krijgt 'Le Petit Botanique' waarschijnlijk een definitieve stek in het centrum van Gent.