Scholieren staken als eerste

UGENT OPGELUCHT NA STIJGING INSCHRIJVINGSGELD MET 'MAAR' 270 EURO

De leerlingen van Sint-Lucashumaniora protesteerden als op 23 september, toen minister-president Bourgeois naar Gent kwam.
Foto Van Synghel De leerlingen van Sint-Lucashumaniora protesteerden als op 23 september, toen minister-president Bourgeois naar Gent kwam.
Zo'n 1.000 tot 1.500 scholieren trekken morgenochtend in een protestmars tegen het hogere inschrijvingsgeld door de Gentse straten in plaats van les te volgen. "We hopen dat de directies hen niet aanschouwen als spijbelaars", zegt Koerian Verbesselt van actiegroep ALS. Intussen reageert UGent-rector Anne De Paepe opgelucht. Het inschrijvingsgeld stijgt minder dan gevreesd.

Gisteren raakte bekend dat een inschrijving aan de universiteit of hogeschool volgend jaar 890 euro zal gaan kosten. Dat is een fikse verhoging ten opzichte de 619 euro van dit jaar. Toch reageert rector Anne De Paepe opgelucht. "Geruchten over veel hogere bedragen, boven de 1.000 euro, deden de ronde. We zijn opgelucht dat het toch een eind onder de 1.000 euro is gebleven en dat niet aan de studiebeurzen wordt geraakt."


"Toch zullen we meer dan een beetje de knip op de beurs moeten houden de komende jaren. Het geld dat we als unief nu meer krijgen, zullen we volledig investeren in het sociaal ondersteunen van studenten die het nodig hebben. Zo zullen onze maaltijden in de studentenrestaurants niet duurder worden, hoewel dat oorspronkelijk gepland was. Ook gaan er extra middelen naar bijkomende begeleiding en financiële steun voor studenten die het nodig hebben. Alles wat we meer aan inschrijvingsgeld krijgen, gaat meteen terug naar de studenten", zegt De Paepe. Ze pleit meteen ook voor minder administratieve lasten en het beperken van de flexibiliteit in studierichtingen. "Men kan vandaag alle richtingen combineren en daar bijna onbeperkt de tijd voor nemen."


Minder enthousiasme is er bij de Actief Linkse Studenten/scholieren (ALS). Zij roepen alle leerlingen van de middelbare scholen in Gent op om morgenochtend een halve dag te staken. "We verwachten nu al leerlingen van zes verschillende scholen. We verwachten minstens 1.000 scholieren op de staking", zegt Koerian Verbesselt van ALS.

Spijbelaars

De leerlingen zullen stakingspiketten opslaan voor de schoolpoorten van onder andere De Wingerd, Sint-Lucas, het Koninklijk Atheneum in Gentbrugge en aan de Voskenslaan.


"Van daar gaat het naar het Sint-Pietersplein waar we een algemene vergadering zullen houden en onze acties zullen bespreken. We hopen dat de leerlingen niet in de boeken zullen gaan als spijbelaars. Het zijn net zij die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. We weten dat er ook directies en leerkrachten achter de actie staan omdat ook zij getroffen dreigen te worden door de besparingen in het onderwijs."