Ga naar de mobiele website
^ Top

Schepen van 'postjes pakken' in oog van storm

ONTSLAG GEËIST VAN MARTINE DE REGGE (SP.A) NA ONTHULLINGEN OVER INFORMATICA-VZW

Martine De Regge tussen schepenen Christophe Peeters en Elke Decruynaere.
Foto Belga Martine De Regge tussen schepenen Christophe Peeters en Elke Decruynaere.
Na Balthazar en Bracke komt nu Martine De Regge (sp.a) in het oog van de storm. Als er in het Gentse een intercommunale of vzw is met veel postjes, is de kans groot dat zij in de directie zit. Nu komt ook de Gentse vzw Cevi in beeld: één werknemer, 48 postjes.

Martine De Regge is een boegbeeld van de Gentse socialisten. Ze zetelt sinds 1989 in de gemeenteraad en sinds 1995 is ze schepen voor de stad. Vandaag is ze bevoegd voor het personeel en voor administratieve vereenvoudiging. Vooral die laatste bevoegdheid voelt wat raar aan wetende dat De Regge centraal staat in het kluwen waarin haar vzw Cevi (Centrum voor Informatica) verwikkeld zit. Die vzw verzorgt onder ander de informatica achter de Gentse parkeerboetes.

5 mandaten bij 1 vzw

Het Vlaams Belang eist op de volgende gemeenteraad haar ontslag. "We vragen schepen De Regge om dezelfde conclusies te trekken als haar collega Balthazar en ontslag te nemen als schepen."


Op de vrijgegeven mandatenlijst van De Regge staan 5 betaalde mandaten die op één of andere manier verstrengeld zijn met die vzw. Ze kreeg in 2015 een bedrag van 1.785, 69 euro als directielid van vzw Cevi zelf. De verwante nv Cevi is goed voor nog eens 1.183,80 euro. Aanzienlijk bedragen verdient ze ook bij Logins nv, Adinfo Belgium en Synductis cbva. In die raden van bestuur mag De Regge zetelen omdat de vzw Cevi daarin een aandeel heeft. De warrige financiële constructie levert De Regge op jaarbasis 5.246,63 euro bruto op.

'Veredelde beleggers'

Opvallend was dat ex-gemeenteraadslid Steven Vromman (Groen) de kat de bel aanbond. Hij omschrijft de bijeenkomsten van de vzw als een veredelde beleggersclub zonder meerwaarde waar kort vergaderd wordt en daarna uitgebreid getafeld.


Gedeputeerde Alexander Vercaemer (CD&V) verdedigt vzw CEVI waarvan hij voorzitter is. "Het gaat echt niet om een klein clubje waar zitpenningen worden uitgedeeld", zegt hij. "Steden kunnen via ons kortingen krijgen op de aankoop van informaticamateriaal. We geven geld voor gemeenten die qua informatica wat achterop hinken, enzovoort. Zo'n vergadering duurt echt wel langer dan een half uurtje zoals wordt beweerd. En ja, nadien wordt er gegeten. We voorzien 50 euro per kop. De aanwezigen komen van alle uithoeken van het land, dat is toch logisch", aldus Vercaemer.

'Geen nuance mogelijk'

"Hoe dan ook is dit een slag die politici nooit kunnen winnen omdat er geen genuanceerd debat mogelijk is . Ik hoor ook wat er op straat gezegd wordt. En ja, natuurlijk kan het allemaal met wat minder. De provincie pleit al lang om de verrommeling tegen te gaan. Die intercommunales kunnen gerust wat minder complex worden."


Martine De Regge zelfs was gisteren ondanks meerdere pogingen niet beschikbaar voor commentaar.

Digipolis: 10 minuten vergaderen, 150 euro innen

Martine De Regge is ook directielid bij Digipolis, het informaticabedrijf voor de steden Gent en Antwerpen. Ze verdient er bruto 1.204,16 euro voor acht vergaderingen die elk zo'n 150 euro opbrengen.

Zeer zware discussies worden daar niet gevoerd. Het directiecomité blijkt de meester van de snelle vergaderingen te zijn: de agenda afwerken duurt daar tussen 5 en 15 minuten waarna de vijf deelnemers hun zitpenning op zak hebben. "Het klopt dat onze vergaderingen snel voorbij zijn", zegt Lilane De Cock (Groen), die ook in het directiecomité zetelt. "De vergaderingen worden goed voorbereid waardoor de agendapunten vaak enkel goedgekeurd moet worden. Het meeste werk gebeurt voor de vergadering."

De Regge woonde ook zes raden van bestuur bij van Digipolis, maar krijgt daarvoor geen extra vergoeding omdat die op dezelfde dag worden georganiseerd. Ook de raad van bestuur is trouwens behoorlijk snel. De agenda wordt er meestal op een halfuurtje doorgedraaid. (EDG)Meld een bug