Schepen Mathias De Clercq trotseert boze handelaars

Mathias De Clercq kwam luisteren naar de handelaars maar deed geen beloftes.
Foto Erik De Troyer Mathias De Clercq kwam luisteren naar de handelaars maar deed geen beloftes.
De handelaars die een pand hebben rondom de knip aan de Bargiebrug kregen gisteren schepen van Economie Mathias De Clercq (Open VLD) over de vloer.

Schepen Mathias De Clercq was de eerste politicus die op die plek naar de grieven van de handelaars kwam luisteren sinds de invoering van het circulatieplan. Het verhaal dat hij te horen kreeg was weinig opbeurend.


De knip aan de Bargiebrug zorgt ervoor dat doorgaand verkeer via de Brugse Poort onmogelijk wordt. "En dat voelen we enorm", klinkt het bij de handelaars.

Minder verkoop

"We zijn afhankelijk van de passage van verkeer. We hebben nu 30 procent minder inkomsten. In het weekend doen de mensen nog een inspanning om tot bij ons te komen met de fiets, de auto of te voet. Maar in de week is het hier leeg. Als het regent dan heeft het bijna geen zin om open te doen", klinkt het bij bakkerij Dehaeck. "We blijven nu elke week een extra dag dicht."


Enkele handelaars plannen zelfs te stoppen. Pizzeria Pizzahof denkt volgende maand al te stoppen en ook de groentenwinkel aan de Bargiebrug overweegt er mee op te houden.


"Ik zit aan veertig procent minder verkoop. Dat is enorm hé. Bovendien moet ik elke dag 10 kilometer omrijden om te leveren en sta ik zeker een half uur in de file."

Knip opschuiven

De handelaars eisten dan ook aanpassingen aan het plan. Ze stelden voor om de knip 80 meter op te schuiven naar de Brugsepoortstraat om zo de wijk te sparen. "We proberen al sinds mei een afspraak te maken met iemand van het stadsbestuur en Mathias is de enige die gereageerd heeft", zegt kapper Patrick Jamart. De schepen luisterde aandachtig naar de verhalen maar beloftes deed hij niet. "Ik beschouw het als mijn plicht om naar deze mensen te komen luisteren als ze mij uitnodigen", aldus De Clercq. (EDG)