Roma kraken halve dag instapklaar herenhuis

TERMONT STELT DAT HIJ MET NIEUWE WET NIETS KAN ONDERNEMEN

Het herenhuis op de Coupure Rechts 78 ziet er niet verlaten uit en is piekfijn in orde.
Foto Wannes Nimmegeers Het herenhuis op de Coupure Rechts 78 ziet er niet verlaten uit en is piekfijn in orde.
In Gent werd zaterdag nog maar eens een huis gekraakt, nu aan de Coupure Rechts. Officieel was het een 'leegstaand' pand omdat de huurder 3 weken voordien was verhuisd en er nog geen nieuwe is. "In zo'n geval zou ik zelfs met die nieuwe kraakwet niks kunnen doen, die wet trekt op niks", zegt Termont. De 17 Roma vertrokken vrijwillig, nog dezelfde dag.

De buurtbewoners van de Coupure Rechts hadden al snel door dat er iets niet pluis was. De huurder uit nummer 78 was een week of drie geleden verhuisd, en een nieuwe huurder was er nog niet. Maar plots was er wel erg veel beweging in het huis. "17 Roma zijn zaterdagochtend in de woning binnengedrongen", getuigt André Nollet, die vlakbij woont. "Blijkbaar hebben ze eerst geprobeerd in de woning ernaast binnen te raken, maar dat is mislukt. Die woning staat leeg in afwachting van verbouwing. Nummer 78 staat nog maar pas leeg, en daar hebben ze het glas van de voordeur uitgeslagen, en dan het slot geforceerd." Nochtans ziet nummer 78 er helemaal niet verlaten uit. Het huis staat piekfijn in orde, met parketvloer in de living en een mooi onderhouden tuin.

Ruit uitgeslagen

Om 9.30 uur liep er een oproep binnen bij de politie, die meteen ter plaatse kwam. Zij stelden een pv op en vroegen de Roma om de woning te verlaten. Ze weigerden. Ook de eigenaar van het pand kwam kijken, maar nog weigerden de Roma 'hun' huis te verlaten. Dus droop iedereen af. In de namiddag vertrokken de Roma dan toch, zomaar. Niemand weet waarheen. De eigenaar liet meteen de sloten vervangen en timmerde de voordeur daarna dicht.


Burgemeester Daniël Termont (sp.a) stelt dat hij ook in dit geval niks had kunnen doen mochten de Roma gewoon gebleven zijn. "De nieuwe kraakwetgeving is nog niet in voege, ze is zelfs nog niet gestemd", zegt hij. "Maar zelfs met die nieuwe wet had ik niks kunnen doen. Het gaat om een onbewoond huis, dus kunnen krakers daar niet worden uitgezet. Ook met de nieuwe wet zou de eigenaar een procedure tot uithuiszetting moeten opstarten. Alleen bij een bewoond huis zou de politie effectief kunnen optreden, na toestemming van de procureur. Die nieuwe wet trekt echt op niks, neem het van mij aan. Ik word dagdagelijks met die materie geconfronteerd."


De stad Gent werkt intussen aan een actieplan tegen kraken.