ROA krijgt permanente openluchtexpo

BEWONERS COHOUSINGPROJECT MAKEN OUDE MUURTEKENINGEN TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN

Het publiek kan fietsen en wandelen langs de graffiti van ROA.
Repro James Arthur Het publiek kan fietsen en wandelen langs de graffiti van ROA.
Een groot deel van de werken die de bekende straatkunstenaar ROA maakte in de oude Malmarfabriek zijn op termijn door iedereen te bezichtigen. Op de plaats van de fabriek worden cohousingprojecten gerealiseerd. "In het gebouw worden doorgangen gecreëerd zodat de werken openbaar blijven", klinkt het.

De Malmarfabriek in het Bijgaardepark, vlak bij de Dendermondsesteenweg, staat al sinds 1997 te verkommeren. Ooit was er een metaalverwerkend bedrijf gevestigd. Het pand verviel maar verborg een opmerkelijke kunstschat: tientallen werken van de Gentse straatkunstenaar ROA. Niemand weet exact hoeveel. Er zijn er al minstens 60 geteld, maar aangezien delen van de fabriek totaal overwoekerd zijn, kunnen het er nog veel meer zijn.


ROA is een fenomeen in de kunstwereld. Zijn identiteit houdt hij geheim. We weten enkel dat hij een dertiger is die in Gent opgroeide en al vele jaren de wereld rondreist om in grote steden zijn opvallende dierentekeningen te maken.

Wannes Nimmegeers

Gaten in muur

In de lente van 2018 gaan grote delen van de fabriek tegen de vlakte omdat Sogent er het grootste cohousingproject van het land realiseert. De bewoners krijgen een eigen woonruimte en gemeenschappelijke ruimtes. "Er komen in totaal 53 gezinnen. Die zijn verdeeld over leefgroepen. De groep De Spore bijvoorbeeld bestaat uit gezinnen met 50-plussers. Alle groepen zijn overeengekomen dat ze hun woningen niet willen afsluiten voor de buitenwereld. In de oude fabrieksmuren rondom het project zullen meerdere openingen gemaakt worden. Die zullen het voor iedereen mogelijk maken om door de site te lopen en de kunstwerken te bezichtingen. Een deel van de werken wordt ook opgenomen in het omliggende park en het moestuinproject", zegt Eef Tanghe van cohousingprojects in Vinderhoute.


In 2017 zou de vergunning voor het project afgeleverd moeten worden, in de loop van 2019 zouden de eerste bewoners er hun intrek nemen. De groep Wijgaard zoekt nog medebewoners (info op sogent.be). Spotgoedkoop is cohousing niet. Een appartement van 70 vierkante meter met een terras of tuintje kost 206.000 euro. Een appartement van 130 vierkante meter al 332.247 euro.

Erik De Troyer