Restaurants Sleepstraat krijgen terrassen

CONCURRENTIE VAN AUTOVRIJE OUDBURG GEEFT DOORSLAG

Seref van restaurant Sultan's is blij dat er eindelijk terrassen komen in de Sleepstraat.
Foto Wannes Nimmegeers Seref van restaurant Sultan's is blij dat er eindelijk terrassen komen in de Sleepstraat.
Vanaf het volgende terrasseizoen zullen ook de restaurants van de Sleepstraat tafels kunnen buitenzetten. De parkeerstrook wordt vervangen door een houten terras, met een afscheiding voor de tram. De plaatsen worden gecompenseerd op een nieuwe buurtparking in 't Huidevetterken.

In april 2018 krijgt de Sleepstraat - eindelijk - terrassen. Het is een vraag die de lokale horeca al lang stelt, maar andere handelaars in de straat zijn nogal gehecht aan de weinige parkeerplaatsen die er zijn. De vraag naar terrassen klonk echter steeds luider, zeker nu de straat steeds meer de concurrentie voelt van Oudburg, dat autovrij, en een echte terrasstraat is geworden.

Parkeerstrook

"De terrassen komen alleen in een stukje Sleepstraat, het stuk dichtst bij het Sluizeken", zegt Christophe Peeters, bevoegd voor middenstand. "Het gaat van ongeveer huisnummer 50 tot aan de snookerzaak Evergreen. Op die plaats liggen ook alle restaurants, verder in de straat zijn er vooral winkels. Bovendien versmalt de straat verderop, en is er sowieso geen mogelijkheid om terrassen te zetten, want het voetpad moet uiteraard vrij blijven."


De terrassen die er komen, zullen dus op de parkeerstrook staan. Daardoor verdwijnen er een negental plaatsen, die elders gecompenseerd zullen worden. "We richten een buurtparking met vijftien plaatsen in aan 't Huidevetterken, tussen de Karel Mirystraat en het Godshuishammeke", zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw. "Dat is dus vlakbij. Daar was vroeger het depot van de Wegendienst, maar die staat leeg nu de Wegendienst naar de Proeftuinstraat is verhuisd. Tegen maart kan dat depot omgebouwd zijn tot buurtparking."

Houten podium

Omdat de tram door de Sleepstraat rijdt, moet er extra rekening worden gehouden met veiligheid. "De parkeerstroken zijn ook aangelegd in kasseien, die nogal oneffen liggen", zegt Peeters. "Daarom gaan we een soort houten podium opstellen, met een afsluiting langs de zijde waar de tram rijdt. Dat houten terras zal anderhalve meter breed zijn, dus er kunnen tafeltjes voor vier personen op. In principe zal dat er staan van april tot oktober, het terrasseizoen dus." Eind 2018 kan de parkeerstrook dan definitief worden heraangelegd. De fietsenrekken bij de slager en de bakker blijven trouwens gewoon staan.

Verdeelde reacties

De reacties in de Sleepstraat zijn verdeeld. De kant die wel terrassen krijgt, is opgetogen. "Wij vragen dat al twee jaar, ik ben blij dat het er eindelijk komt", zegt Seref van restaurant Sultan's. "Want nu is de Sleepstraat een dode straat. En die parkeerplaatsen voor de deur, die werden toch nooit door klanten gebruikt. Altijd bestelwagens en zo, en een vuile boel. Nu gaan de rokers tenminste ergens kunnen zitten en zal de straat weer gezelliger worden, zoals Oudburg."


Maar aan de overkant zijn ze niet blij. "Wij kunnen geen terras zetten op straat, dat is niet eerlijk", vindt Yunus van Gök 2. "En waar moet ik mijn auto's dan parkeren? Ik heb een groot terras achteraan mijn zaak, terrassen op straat zijn hier gewoon gevaarlijk."