Rechtszaak tegen 25-koppige bende van start

EGYPTISCHE MENSENSMOKKELAARS RISKEREN TOT TWAALF JAAR CEL

De rechtbank van Dendermonde was gisteren goed gevuld, door de aanwezigheid van de beklaagde mensensmokkelaars.
Foto Geert De Rycke De rechtbank van Dendermonde was gisteren goed gevuld, door de aanwezigheid van de beklaagde mensensmokkelaars.
Het proces tegen een 25-koppige bende Egyptische mensensmokkelaars startte gisteren voor de Dendermondse rechter. Er hangen de leden celstraffen van vijf tot twaalf jaar boven het hoofd. De bende was actief op snelwegparkings in Wetteren, Drongen en Groot-Bijgaarden.

Afgeladen vol zat de grote zittingszaal in het Dendermondse justitiepaleis gisteren. 25 leden van een bende Egyptische mensensmokkelaars, bijgestaan door een hele resem advocaten, moesten er voor de rechter plaatsnemen. De zaak is zo groot dat het proces zelfs niet op één dag kan worden afgehandeld. Ook op 11 september en 21 september vinden nog procesdagen plaats.

Grootscheepse actie

De bende werd in oktober 2016 opgerold door de Federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen tijdens een grootscheepse actie. Er vonden toen grondige controles plaats op de snelwegparkings van Groot-Bijgaarden, Wetteren en Drongen en diverse huiszoekingen in het Brusselse. In eerste instantie werden zestien bendeleden opgepakt. Uiteindelijk stonden 25 leden voor de rechtbank.


De feiten laten niets aan de verbeelding over. Het zou gaan om de grootste bende die sinds jaren in ons land actief was. De bendeleden gingen bovendien erg driest te werk om mensen te smokkelen en verdienden grof geld aan deze georganiseerde mensensmokkel.

Snelwegparkings

De slachtofers werden met een boot vanuit Egypte naar Europa gebracht. Het ging vooral om Syriërs, Soedanezen en Egyptenaren, zowel mannen als vrouwen en kinderen, zelfs baby's. Ze werden een tijdje in het Brusselse ondergebracht om vervolgens naar parkings langs de snelweg vervoerd te worden en vervolgens in vrachtwagens verstopt.


Hierbij gebruiken ze allerlei transporten, zelfs met hoog risico, zoals koeltransporten of tankwagens. Ze probeerden veertig of meer mensen per nacht te smokkelen, voor maanden aan een stuk. Toen een groep vluchtelingen op een zeker ogenblik vanuit een koelwagen belde naar één van de bendeleden om te melden dat ze bijna stikten, werden ze gewoon verplicht om toch te blijven zitten. "Het was hun eigen keuze om in de vrachtwagens te stappen", zei één van beklaagden daarover tijdens het proces.

Boot in Egypte

Het kopstuk van de bende bleek zelf een boot in Egypte te bezitten om van daaruit de smokkel op gang te brengen. Hij legde ook de prijzen van de smokkeltransporten vast en regelde advocaten als smokkelaars werden opgepakt.


Gisteren konden de beklaagden zelf verklaringen afleggen en kwam de openbaar aanklager aan het woord. Op 11 september beginnen de advocaten van de verdediging te pleiten.