Rampoefening bij VLS-Group lijkt echt

ACTERENDE ARBEIDERS ZO OVERTUIGEND DAT HULPDIENSTEN EXTRA MUG VERWITTIGEN

De acteur met blauwe helm kreeg zogezegd last van zijn hart en speelde zijn rol zeer overtuigend.
JEW De acteur met blauwe helm kreeg zogezegd last van zijn hart en speelde zijn rol zeer overtuigend.
Bij een zware brand bij het chemische logistiekbedrijf VLS-Group zijn gisterenmorgen acht gewonden gevallen. Gelukkig ging het om een grootscheepse rampoefening. Een van de 'gewonde' arbeiders acteerde zo sterk dat de hulpdiensten dachten dat hij wel degelijk geveld werd door een hartaanval. Er werd zelfs een extra MUG opgeroepen.

Rond 9 uur 's morgens ging het gisteren, een dag na de zware brand bij een reclyclagebedrijf, mis tijdens een rondleiding van de productieleider aan zeven bezoekers bij VLS-Group in de Belgicastraat in de Gentse haven. Er ontstond op de tweede verdieping van een gebouw een zware brand na een explosie, waarbij heel wat rook ontwikkelde en een achttal mensen gewond raakten. Sommigen liepen brandwonden of breuken op, anderen werden onwel en verloren het bewustzijn in de dichte rook. Voor de evacuatie van die gewonden was een ladderwagen meer dan welkom geweest, maar die was gisteren niet voor handen. "De Gentse brandweer kende gisteren (dinsdag) en vannacht een heel zware dag met al die branden, waardoor de ladderwagen hier niet kon ingezet worden", duidt gouverneur Jan Briers. De brandweer loste het dan maar op de ouderwetse manier op, door met de brancard de slachtoffers naar beneden te brengen. Geen gemakkelijke opdracht, met een trap die relatief stijl naar beneden kronkelt.


De slachtoffers werden overgebracht naar de grasvlakte voor de receptie, waar ze door de ambulanciers de eerste zorgen kregen. Maar even werd het muisstil onder de aanwezigen. "Dit is geen oefening, maar voor echt", riep een van de ambulanciers zijn collega's toe. Een van de acteurs was tijdens de oefening zogezegd onwel geworden en klaagde als hartpatiënt van problemen aan zijn hart. Dat stond in het script, maar heel weinig mensen waren daarvan op de hoogte. Alle collega's keken dan ook met een bang hartje toe. Gelukkig zette hij zich na een tijdje weer recht en kon hij een grote glimlach niet langer onderdrukken. De draadjes en andere plakkers mochten dan ook van zijn borstkas. "Hij speelde zijn rol zo goed dat hij alle hulpdiensten om de tuin kon leiden en kon laten geloven dat hij een hartprobleem had", aldus Briers. "Het was zelfs een beetje ambetant omdat de ambulanciers zelfs een MUG verwittigd hadden die al op komst was van het ziekenhuis. Maar eind goed al goed."

De brandweer moest mensen uit een met rook en vlammen gevuld gebouw halen.
JEW De brandweer moest mensen uit een met rook en vlammen gevuld gebouw halen.

Geslaagd

De bedoeling van de rampoefening was om alle hulpdiensten goed te laten samenwerken. "Want een ramp van dit formaat is zeker mogelijk bij een van onze 47 Seveso-bedrijven (bedrijven waar gevaarlijke stoffen geproduceerd, verwerkt of opgeslagen worden, red.)", duidt de gouverneur. "Daarom is het heel belangrijk dat wij regelmatig zulke oefeningen houden. Ik denk dat we deze oefening als zeer goed en geslaagd mogen omschrijven. Niet alleen de politie en de brandweer uit Gent, maar ook ambulances uit Aalst en andere regio's uit onze provincie kwamen ter plaatse en werkten goed samen."


Ook het bedrijf zelf was tevreden over de oefening. "Globaal gezien is het vlot verlopen", zegt sitemanager Kenni Lembrecht. "Onze interne diensten hadden zelfs al materiaal klaar gezet en waren begonnen met de evacuatie. Dat is natuurlijk goed gedaan, maar zo pakten ze de externe hulpdiensten wel in snelheid. Dat was niet de bedoeling. Er zijn echter nog een aantal werkpuntjes. Zo kan bijvoorbeeld de communicatie beter. Maar deze oefening was heel leerrijk en we zijn dan ook erg blij dat we hieraan mochten deelnemen."

Een van de slachtoffers wordt verzorgd op een grasveld voor het gebouw.
JEW Een van de slachtoffers wordt verzorgd op een grasveld voor het gebouw.