Project Rinkkaai heeft eerste vergunning beet

ACTIECOMITÉ NIET IN BEROEP, MAAR STEUNT STRAAT DIE IN SCHADUW DREIGT TE LIGGEN

Zo moet de Rinkkaai er in de toekomst gaan uitzien. Streefdoel is 2020.
repro Erik De Troyer Zo moet de Rinkkaai er in de toekomst gaan uitzien. Streefdoel is 2020.
Het Vlaamse Gewest heeft een verkavelingsvergunning afgeleverd voor het bouwproject aan de Rinkkaai. Dat moet het sluitstuk worden van de ontwikkelingen aan de Fabiolalaan met 300 woningen gespreid over twee woontorens en vier lagere woonblokken. Actiecomité Buitensporig, dat bijna alle geplande bouwwerken in de Fabiolalaan heeft kunnen tegenhouden of vertragen, gaat deze keer niet in beroep.

De ontwikkelingen langs de Fabiolalaan zijn de voorbije jaren geen enorm succes geweest. Het plan is nog steeds om er een hele nieuwe wijk te laten ontstaan op de braakliggende terreinen die ooit van de NMBS waren.


Behalve het Virginie Lovelinggebouw van de Vlaamse gemeenschap en het zogenaamde A2-gebouw, is er nog niets gerealiseerd.

repro Erik De Troyer

Diamant

Aan de bouw van de Diamant is wel begonnen, ondanks een nog hangende procedure bij de raad voor vergunningsbetwistingen. De Queen Towers raakten dan weer op de achtergrond door de Optima-affaire. Voor alle andere delen van het project zijn er nog allerhande procedureslagen aan de gang.


De Rinkkaai heeft nu een verkavelingsvergunning binnen. Daardoor kan de grond binnenkort aan de projectontwikkelaar worden verkocht en kan die ook een bouwvergunning aanvragen. Dat zou eind dit jaar of begin volgend jaar gebeuren. In afwachting daarvan is alvast een website met toekomstbeelden gelanceerd. De verkoop van de eerste appartementen wordt daar zelfs al op aangekondigd.

300 appartementen

De nieuwe wijk zal zo'n 300 appartementen tellen en komt op het allerlaatste stuk braakliggend terrein van de Fabiolalaan. Die woningen zullen verdeeld worden over vier woontorens van 68 meter hoog en vier lagere woonblokken. Er is ook ruimte voorzien voor buurtwinkels en buurtondersteunende functies.


Actiecomité Buitensporig zegt alvast niet meer in beroep te gaan. "We houden ons toch vooral bezig met de ontwikkelingen in zone A van de Fabiolalaan. De Rinkkaai ligt al een eindje van ons oorspronkelijk doelgebied. Maar dat wil niet zeggen dat er geen protest zal zijn tegen het Rinkkaai-project", zegt Dirk Van Gijseghem van Buitensporig.

Schaduw

"De bewoners van de Suzanne Lilarstraat vrezen in de schaduw te zitten van de torens. Er zijn nog heel wat vragen waarmee ze zitten. Waarom mogen die torens plots 68 meter hoog zijn in plaats van de afgesproken 60 meter? En waarom mogen de gebouwen ook veel breder zijn dan oorspronkelijk gepland? De komende week wordt beslist of de buurtbewoners in beroep zullen gaan. Buitensporig zal hen daarbij bijstaan, maar we zullen niet in eigen naam beroep aantekenen", klinkt het. De projectontwikkelaar heeft 2020 vooropgesteld om de flats op te leveren.