Pol van 't Dreupelkot voor rechter "Ik schenk aan mensen van 20 tot 100 jaar"

Pol van 't Dreupelkot met zijn advocaat in de rechtbank.
Foto Sam Ooghe Pol van 't Dreupelkot met zijn advocaat in de rechtbank.
Pol van 't Dreupelkot is voor de rechter verschenen omdat hij tijdens de Gentse Feesten van 2016 jenever zou verkocht hebben aan een minderjarige. "Zeker niet de bedoeling. Ik schenk aan mensen van 20 tot 100 jaar", reageerde hij. De procureur vorderde 1.000 euro boete, maar Pol krijgt waarschijnlijk opschorting van straf.

De feiten speelden zich af op 18 juli 2016, tijdens de Gentse Feesten. Een inspecteur van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) zag hoe twee personen van een groepje feestvierders "die er meerderjarig uitzagen" jenever kochten in 't Dreupelkot. Bij controle bleek dat één van de kopers 17 jaar oud was. Het openbaar ministerie vordert daarom 1.000 euro boete, wat met opdeciemen op 6.000 euro komt.

Applaus inspecteur

"De realiteit is dat we niet iedereen kunnen controleren", zei de advocaat van Pol. "Iemand die er 25 of 60 uitziet, vragen we niet om zijn identiteitskaart. De inspecteur merkte zelf op dat de minderjarige ouder dan 18 leek. En de inspecteur confronteerde de barman niet met de feiten. We weten tot op heden zelfs niet wie de jenevers schonk. Zo is het moeilijk."


"Dit lijkt op een heksenjacht. De inspecteur heeft een blog waarin ze pocht met haar slinkse manieren van controleren. Eigenlijk verdient ze een applausje. In al die jaren zonder problemen in 't Dreupelkot vond ze iemand van 17,5 jaar oud die een jenever kon kopen. Bravo."


De verdediging vraagt een opschorting van straf. De procureur gaf daaromtrent positief advies zodat Pol dat op 3 oktober wellicht ook krijgt.


Pol zelf vindt de heisa overbodig. "Ik verkoop jenever aan mensen van 20 tot 100 jaar. Er zijn soms 'kokettes' die 25 lijken, maar die eigenlijk 14 jaar oud zijn." (OSG)