Pijnlijkste dossier: Ballerina van de Zeeman

Walter De Buck bij een deel van het standbeeld 'Ballerina van de Zeeman'. Het zou nu toch postuum worden geplaatst.
Foto JVK Walter De Buck bij een deel van het standbeeld 'Ballerina van de Zeeman'. Het zou nu toch postuum worden geplaatst.
Burgemeester Termont reageerde op de dood van De Buck met de intentie om het beeld 'Ballerina van de Zeeman' te plaatsen op de rotonde aan de Port Arthurlaan, aan de Weba. "Ik hoop dat we daar nu in slagen. Ik denk dat we hem geen schonere herdenking kunnen geven", stelt Termont. Maar net die problemen hebben Walter enorm veel pijn gedaan.

"De stad heeft mij gevraagd dat beeld te maken", zei hij in zijn laatste interview. "Ik heb daar enorm veel werk en moeite in gestoken. Dan was het klaar, en moesten ze het precies niet meer hebben. Plots ging het over sokkels en stabiliteit. En ondertussen ligt dat beeld al jaren te verkommeren. Het is een prachtig werk, en niemand kan het zien. Ik blijf hopen dat het geplaatst zal worden, maar ik vrees dat ik dat niet meer zal meemaken."


De saga rond het beeld startte al in 2003. Toen werd een verkommerd beeld van Germain Janssens weggehaald van de bewuste rotonde. Het beeld van De Buck zou in de plaats komen. Toenmalig cultuurschepen Sas van Rouveroij zei toen: "De plaatsing is goedgekeurd en zal niet meer lang op zich laten wachten."

Stabiliteit

Maar het beeld, 10 meter hoog, met gieken en kranen en een wereldbol, was nog niet klaar. Vervolgens was er nog geld te kort, dan werd het koper gestolen.


En toen het in 2008 eindelijk klaar was, was er geen geld voor een sokkel. De Buck legde zijn beeld dan maar plat en in stukken in de Baudelostraat tijdens de Gentse Feesten. Sindsdien wordt er gepalaverd over sokkels en stabiliteit, maar echte stappen richting plaatsing werden nooit gezet, tot grote ergernis van de kunstenaar. Nu zou het beeld dus - postuum - alsnog een plek krijgen. (VDS)