Paters Augustijnen voor rechter na klachten van mensenhandel en uitbuiting

Het klooster van de Augustijnen in de Sint-Margrietstraat.
Foto Sarah Vandoorne Het klooster van de Augustijnen in de Sint-Margrietstraat.
De Gentse Paters Augustijnen zullen zich op 3 april moeten verdedigen voor de correctionele rechtbank. Ze worden beschuldigd van tewerkstelling zonder arbeidsvergunning ontduiking van socialezekerheidsbijdragen, mensenhandel met het oog op economische uitbuiting en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek naar de Gentse paters begon toen enkele Afrikaanse studenten-postulanten naar de sociale inspectie trokken. De jonge mannen wilden bij de Augustijnen een opleiding tot priester volgen, maar moesten naar eigen zeggen vooral klussen opknappen. Na huiszoekingen was er volgens het arbeidsauditoraat voldoende bewijs om de paters voor de rechtbank te dagen. De paters zouden ook valse papieren opgemaakt hebben om vlotter visums te krijgen voor de student-postulanten.

De paters ontkennen elke aantijging. “De tenlastelegging 'mensenhandel' beschouwen de paters als lichtzinnig en zelfs als een belediging tegenover de slachtoffers van échte mensenhandel”, reageerde advocaat Fernand Keuleneer eerder over de doorverwijzing naar de rechtbank.

De zaak werd gisteren ingeleid in de correctionele rechtbank en werd meteen uitgesteld naar 3 april. Als de tenlasteleggingen bewezen worden, riskeren de paters tot 28 jaar cel.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • etienne vijverman

    daar komt weinig of niets van ...........