Parkbos verwelkomt eerste bezoekers

EERSTE VAN VIER TOEGANGSPOORTEN TOT 1.200 HECTARE GROOT NATUURGEBIED OFFICIEEL GEOPEND

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en gedeputeerde voor Cultuur en Leefmilieu Jozef Dauwe kloppen met een laatste hamerslag de toegangspoort van het Parkbos open.
WN Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en gedeputeerde voor Cultuur en Leefmilieu Jozef Dauwe kloppen met een laatste hamerslag de toegangspoort van het Parkbos open.
Het Parkbos, de giga-groenpool in het zuiden van Gent, is officieel geopend. De eerste boskern Grand Noble en de gelijknamige toegangspoort zijn klaar en ingehuldigd. Een belangrijke stap, benadrukken alle betrokkenen, al is er nog werk. Pas in 2020 zijn de 1.200 hectare bos-, park- en natuurgebied helemaal klaar.

In en rond Gent wordt druk gewerkt aan het groen. In mei opende het eerste stuk van de Gentbrugse Meersen, maar de komende jaren worden ook belangrijke stappen gezet naar de groenpolen Vinderhoutse Bossen en het Oud Vliegveld, op de grens tussen Gent en Lochristi. Ook het Maaltebruggepark wordt volgend jaar grondig heringericht. Intussen mag er een nieuwe mijlpaal worden aangeduid in die ontwikkelingen met de officiële opening van Grand Noble. Onder die noemer gaan de eerste boskern én de eerste toegangspoort van het Parkbos door het leven.

Het mooie weer bracht veel wandelaars op de been.
WN Het mooie weer bracht veel wandelaars op de been.

Ruiterroute

Het Parkbos behelst het hele gebied rond kasteel Grand Noble, tussen de Kortrijksesteenweg en de oude spoorlijn Gent-De Pinte. Het natuurgebied omvat wandel- en fietsroutes alsook picknickplekken en er komt een nieuwe ruiterroute voor paardenliefhebbers. Het portaal Grand Noble dient als toegangspoort tot het domein en is ingericht als speel- en verblijfsplek met een onthaal. Kinderen kunnen er hun hart ophalen en in het hele gebied spelen, niet enkel op de wandelpaden. In dat portaal wordt ook een bijenzone voorzien, net als een losloopweide voor honden.

WN

André Denys

"Er is al veel gewerkt aan dit project. Je ziet het misschien nog niet, maar over de 1.200 hectare zijn al meer dan 200.000 bomen aangeplant. Al is dit zeker nog geen eindpunt. We moeten nog enkele knopen doorhakken. Deze groene long is klaar tegen 2020", benadrukte een opgetogen gouverneur Jan Briers bij de opening, die de rol van zijn voorganger André Denys benadrukte. Denys overleed vorig jaar, maar was een voorvechter van het Parkbosproject. Ook burgemeester Daniël Termont liet Denys' naam meermaals vallen, maar lanceerde meteen een opmerkelijke oproep aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Dat al die groenpoolprojecten sneller mogen vooruitgaan, vindt hij. "Grondig en doordacht werken is de enige manier om een draagvlak te creëren voor zo'n projecten", counterde Schauvliege al snel.

Fietsbruggen

Parkbos is dus officieel geopend, al wordt er meteen goed voortgewerkt. Dit najaar wordt een nieuw fiets- en wandelpad aangelegd op de oude spoorwegverbinding tussen Gent en De Pinte. De boskern Scheldevelde wordt in 2015 grondig heraangelegd. Dan start ook de aanleg van de twee fietsbruggen naar het bos. Meer info: www.parkbos.be