Overpoort moet ook overdag leven

Toekomstvisie met terrassen en sluitingsuur, en zonder verkeer

Wordt dit de Overpoort van de toekomst?
KOS Wordt dit de Overpoort van de toekomst?
Wordt de Overpoortstraat van de toekomst een boulevard met terrassen, zonder auto’s, veel leven overdag en een sluitingsuur ’s nachts? Vast staat dat nog niet, maar het zijn voorstellen die naar voor komen uit een studie van het bureau BUUR en Stad&co. 

De Gentse Overpoortstraat is een begrip. Iedereen die ooit in Gent studeerde of gewoon kwam feesten, kent ze. Maar de straat heeft ook een negatief imago, ondanks vele inspanningen van onder meer de cafébazen zelf en van de stad. Er kwam onder meer camerabewaking, een verbod op glas en veel politietoezicht. Maar de straat is de laatste jaren een beetje uit haar voegen gebarsten. Het zijn lang niet meer alleen studenten die er op donderdagavond de bloemen buiten zetten. Het is er bijna élke avond feest, en het volk komt van voorbij de landsgrenzen, sommige specifiek om problemen te zoeken. Daarom is, in samenwerking met alle actoren, een toekomstvisie voor de straat uitgewerkt.

In de Overpoortstraat valt nu overdag niks te beleven.
Gianni Barbieux In de Overpoortstraat valt nu overdag niks te beleven.

Het studiebureau BUUR ging, samen met Stad & Co, kijken hoe het is aangepakt in Stratumseind, de langste kroegenstraat in Nederland. Die zat in een negatieve spriraal, tot de gemeente Eindhoven ingreep. 

Inrichting is knelpunt

De toekomstvisie die nu voor de Overpoortbuurt – ook Stalhof, Voetweg en Kramersplein zijn inbegrepen – wordt uitgewerkt, omvat drie aspecten. Het gaat over hoe de straat er moet gaan uitzien, welke functies ze zal hebben, en hoe dat onder controle wordt gehouden. Het studiebureau voerde gesprekken met 40 bewoners, handelaars en gebruikers en hield een enquête. Wat meteen duidelijk werd, is dat iedereen wil dat de Overpoort een uitgaans- en feestplek blijft. Maar al snel bleek dat alle actoren ook graag overdag en buiten het academiejaar leven in de brouwerij willen. De inrichting van de straat - smalle voetpaden, gesloten gevels, slechte verlichting en weinig groen – is alvast een knelput. Ook de passage van bussen, taxi’s en fietsers wordt als hinderlijk gezien.

Stewards in plaats van meer politie zijn een denkpiste voor de Overpoort.
Wannes Nimmegeers Stewards in plaats van meer politie zijn een denkpiste voor de Overpoort.

Wat de ‘controle’ betreft, wordt onderzocht of een vorm van ‘sfeerbeheer’ kan worden ingezet, eerder dan nog meer politie. Er wordt ook geopperd om terrassen te zetten om overdag meer leven te krijgen, en zelfs om onderling een sluitingsuur af te spreken, zodat er vlot geschakeld kan worden van nacht- naar dagritme.

Op basis van deze studie zal verder met alle betrokkenen aan de slag worden gegaan om tot een concreet actieplan te komen op korte en lange termijn. Dit actieplan zal dan aan het nieuwe stadsbestuur worden voorgelegd.

Vzw De Gentse Tappers werkt al jarenlang aan een beter imago voor 'haar' Overpoort.
Foto James Vzw De Gentse Tappers werkt al jarenlang aan een beter imago voor 'haar' Overpoort.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc verschraegen

  tuurlijk gaat iedereen naar daar want voor de rest is er in Gent niks te beleven. Wij gingen uit in het centrum , dat was pas plezant. Nu is de happy few neergestreken in Gent en die willen enkel in een verkeersvrij centrum met hun fietske kunnen rondrijden en vanaf 22u00 moet het stil zijn. Een levendig centrum met winkels, horeca en uitgang interesseert hen niet.

 • guy vermeulen

  ben ik blij dat we in de jaren 80 de bloemekes konden buiten zetten zonder mieserie;,, waar moet de jeugd nog hem amuseren ? Velen doen het al thuis met kameraden,vriendinnen,met alle gevolgen van dien voor de Horeca. Allemaal zullen ze sluiten! Veel te duur dank zij hun wetgevingen,on betaalbaar ! Kijk maar naar de dancings,de ene na de andere sluit .SPIJTIG ! En de verdraagzaamheid van de mensen ? NUL,NUL . Als zij maar niet gestoord worden !

 • ringo van der pulst

  Ja ,en plant daar direct van die palmbomen zoals in miami.Die zijn dan volgroeid tegen dat het water binnen twintig jaar in gent staat.Ghendt beach.

 • Dirk Landuyt

  Typisch politiek, afbreken en vervangen door waardeloze brol. Nivellering naar onder heet dat.

 • johan vandeweghe

  enkel de cafe bazen worden er beter van ! laat maar komen da sluitingsuur en als je het vrij wil maken van verkeer sluit dan meteen ook maar al de winkels dan is het gent de zuipstad !