Olé! Spaans Huis maakt rentree

DOCHTER EN ZOON NEMEN ZAAK IN DE HOOGPOORT ALSNOG OVER

Alicia neemt de fakkel van haar ouders over en zal het Spaans Huis voortaan in goede banen leiden.
Foto Wannes Nimmegeers Alicia neemt de fakkel van haar ouders over en zal het Spaans Huis voortaan in goede banen leiden.
Goed nieuws voor fans van het Spaans Huis in de Hoogpoort. De zaak is terug open en wordt voortaan gerund door Alicia (44) en Miguel (36), zoon en dochter van Lucien Boucqué (72) en Hermosinda Martinez (63). Zij sloten de zaak in juni 2016 omwille van Hermosinda's gezondheid. Maar vandaag staat ze toch opnieuw in de keuken. "Ze kan het gewoon niet missen."

Het was vol ongeloof dat de Gentenaars - en dan vooral de ingeweken Gentenaars en de Erasmusstudenten - afscheid namen van het Spaans Huis, in juni 2016. Hogar Español was een begrip geworden in Gent en ver daar buiten, een verzamelplaats voor iedereen met zuiders bloed of een voorliefde voor die landen. Liefst 43 jaar hielden Lucien Boucqué en zijn Hermosinda hun zaak open. Maar Hermosinda's rug begaf het, na vele jaren hard werken in de keuken. Na verschillende operaties waarschuwden de dokters voor een rolstoel. Met pijn in het hart werd de zaak gesloten. "We deden de deuren wel dicht, maar voor de rest werd niks definitief opgedoekt", zegt Lucien. "Eigenlijk zijn wij een vzw en onze raad van bestuur bestaat nog steeds. Dus was terug open doen niet echt moeilijk."

Flamenco

Toeval speelde een handje mee. Alicia woonde 14 jaar in Spanje en keerde nu terug naar België. "De zaak alleen overnemen, zag ik niet zitten. Maar mijn jongste broer Miguel wilde wel mee in dit avontuur stappen, na zijn dagjob.


Verder helpt ook schoonzus Cindy in de zaak. "We willen het allemaal wat kleiner houden dan vroeger, met wat minder tafels. Maar verder blijft alles wat het was. Het menu, de sfeer, de optredens, de Spaanse lessen en de danslessen op donderdag, alles komt terug. Volgende week hebben we al een Flamenco-feest."

Galicië

En Hermosinda, die dit jaar twee maanden in een Spaans ziekenhuis heeft gelegen en binnenkort opnieuw 'binnen' moet voor haar rug, die staat vrolijk terug mee in de keuken. "Ze kan het gewoon niet missen", lacht Alicia. "Officieel is het de bedoeling dat mijn broer en ik het meeste werk doen, en dat zij ons gewoon commandeert. En dat doet ze ook, maar evengoed roert ze nog mee in de potten. Ze kan het niet laten. Deze zaak is haar leven. Thuis in de zetel zitten niksen, dat is echt niet voor haar."


Hermosinda is afkomstig uit Galicië, maar kwam in haar jonge jaren in België werken, als dienster bij een gezin. Zo leerde ze Lucien Boucqué kennen. De rest is geschiedenis en nu dus ook weer toekomst.


Het Spaans Huis is open van donderdag tot en met zondag, telkens vanaf 18 uur, en ligt in de Hoogstraat 75.