Nooit meer trottoirs hersteld dan in 2016

WATTEEUW WIL INVESTERINGEN IN VOETPADEN NOG OPTREKKEN

Op 4 september starten de herstellingswerken in de Uilkensstraat.
Foto Wannes Nimmegeers Op 4 september starten de herstellingswerken in de Uilkensstraat.
De stad Gent heeft in 2016 meer voetpaden heraangelegd dan ooit te voren. In totaal werd 34.200 vierkante meter aan trottoiroppervlak hersteld en dat is 3.000 vierkante meter meer dan in 2015 wat ook al een recordjaar was. "En toch moeten we nog meer investeren in de heraanleg van straten", zegt schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw.

In 2013 lanceerde de stad het trottoiractieplan. Veel Gentenaars klaagden immers dat de trottoirs in de stad vaak in een erbarmelijke staat waren. Ook de ombudsvrouw signaleerde het jaar na jaar. De budgetten om voetpaden te vernieuwen werden opgekrikt en dat begint nu zijn vruchten af te werpen. In 2013 werd 28.310 vierkante meter trottoirs opgeknapt. Het jaar nadien werd de kaap van 30.000 vierkante meter gerond (30.200 vierkante meter in totaal). In 2015 haalden de diensten 31.060 vierkante meter en in 2016 was er al een nieuw record: 34.200 vierkante meter. Een oppervlakte die overeenkomt met zo'n vijf voetbalvelden of zestien kilometer voetpaden van twee meter breed.

Meer investeren

"We hebben jarenlang te weinig geïnvesteerd in onze voetpaden", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen). "We komen uit een periode waarin er per jaar slechts 15.000 à 18.000 vierkante meter trottoirs werd hersteld. Dat is eenvoudigweg te weinig. Eigenlijk zou men elk jaar twee procent van de trottoirs moeten onder handen nemen gewoon om ze op peil te houden. In de vorige legislatuur was dat maar 0,8 procent en nu zitten we nog altijd maar aan 1,31 procent per jaar. Eigenlijk moeten we de komende jaren dus nog meer investeren."

Voetpaden opgelijst

De herstellingen gebeuren deels door de stadsdiensten en deels door externe aannemers. "We hebben een lijst met de voetpaden die er het slechts bij liggen. De slechtste straat is niet noodzakelijk de eerste die een heraanleg krijgt.


We proberen die straten te clusteren. Soms zijn het ook geen volledige straten maar slechts bepaalde delen die er slecht bij liggen. Voor deze maand staan alvast herstellingswerken gepland in vier straten. Op 4 september starten de werken in de Uilkensstraat, een week later in de Hippoliet Persoonsstraat in Gentbrugge. Daarna volgen nog werken in de Jozef Van Crombruggestraat en de Kattenberg.