Ga naar de mobiele website
^ Top

Nieuwe attractie: Wie vindt mijn kraam?

VERNIEUWDE HALFVASTENFOOR KENT MATIG OPENINGSWEEKEND

De nieuwe indeling bezorgt de uitbaatster van Aquaplay, vroeger voor de abdij nu in een middengang, stress.
James Arthur De nieuwe indeling bezorgt de uitbaatster van Aquaplay, vroeger voor de abdij nu in een middengang, stress.
De volkstoeloop bleef uit voor de opening van de 520ste Halfvastenfoor afgelopen weekend. Het wisselvallige weer toonde zich een spelbreker voor de Gentenaars om de nieuwe indeling van hun kermis op het Sint-Pietersplein te ontdekken. "We hopen dat onze klanten ons nog terugvinden op onze nieuwe plaats", zeggen de foorreizigers.

Bredere gangen, een centraal ontmoetingsplein en geen kramen meer voor de Sint-Pieterskerk en -abdij. Ziedaar de belangrijkste ingrediënten van het vernieuwingsrecept van schepen Christophe Peeters (Open Vld) voor de Halfvastenfoor. Die ingrepen kwamen er niet zonder slag of stoot. Vorig jaar al gingen de foorkramers in staking uit protest en twee weken geleden nog dreigden ze de start uit te stellen.


Uiteindelijk bleken zaterdagavond de plooien tussen de stad en de forains min of meer gladgestreken bij de officiële opening in de Sint-Pieterskerk. Of de vernieuwing nu al dan niet geslaagd is, moet nog blijken. Door het regenachtige weer was de opkomst in het openingsweekend beperkt en gaf de foor bijwijlen een desolate indruk door de bredere gangpaden. De echte vuurproef volgt wellicht tijdens het eerste zonnig lenteweekend.

De wandelgangen zijn breder gemaakt.
James Arthur De wandelgangen zijn breder gemaakt.

Onzekerheid

Bij menig foorkramer blijft de onzekerheid echter overheersen over hun nieuwe standplaats. Zo ook bij de uitbaatster van het kraam 'Aquaplay' waar kinderen eendjes kunnen vissen. "Ik stond vroeger voor de Sint-Pietersabdij en ben nu naar een middengang verhuisd. Ik heb toch wel stress, zullen de mensen mijn kraam nog wel vinden? Al kreeg ik toch al twee trouwe klanten op bezoek die blij waren dat ze me hadden teruggevonden."

Christophe Peeters, Rudy Coddens en Sven Taeldeman hebben het eendjeskraam gevonden.
James Arthur Christophe Peeters, Rudy Coddens en Sven Taeldeman hebben het eendjeskraam gevonden.

Weg naar parkeergarage?

Sofie Van Poelvoorde van speelkraam Doggy kan de ingrepen wel appreciëren. "Vernieuwing is belangrijk. Het mag niet eentonig zijn voor de mensen en als ondernemer moet je je te allen tijde kunnen aanpassen", stelt ze. Wel heeft ze kritiek op de signalisatie. "Je kan de parking onder het plein niet meer oprijden langs de Kunstlaan, maar dat staat niet goed aangeduid. Heel wat klanten kwamen er al hun beklag over doen."

Overdekt

Het nieuwe centrale ontmoetingsplein met enkele eet- en drankkramen sloeg nog niet aan door het regenweer. De familie De Naeyer deed er zich wel al te goed aan een hamburger. "Jammer dat hier niet wat meer stoelen staan en iets om overdekt te zitten, maar het idee om een pleintje in te richten vinden we wel goed", zegt Filip De Naeyer.


Volgens Guido Herman, voorzitter van de foorreizigers, is het nog te vroeg om na het eerste weekend al een evaluatie te maken van de vernieuwing. "The proof of the pudding is in the eating, zegt men in het Engels. We kunnen nu nog niet oordelen of de vernieuwingen in de smaak vallen. Tegen het einde van de foor plannen we sowieso een bevraging onder onze mensen om te zien hoe alles verlopen is."


De Gentse Halfvastenfoor loopt nog tot zondag 9 april.

Meer over


Meld een bug