Nieuw studentenprotest tegen Schild & Vrienden-leden in Sociale Raad UGent

"Petitie heeft meer handtekeningen dan Schild & Vrienden-leden stemmen kregen"

Rector Rik Van de Walle nam de petitie in ontvangst.
Wannes Nimmegeers Rector Rik Van de Walle nam de petitie in ontvangst.
Net voor de eerste vergadering van de nieuwe Sociale Raad van de UGent, heeft een groep studenten geprotesteerd tegen de aanwezigheid van twee Schild & Vrienden-leden in het orgaan. Een delegatie overhandigde een petitie met 3.633 handtekeningen aan de rector.

Ook in oktober zindert de Pano-reportage over het extreemrechtse Schild & Vrienden nog na aan de Universiteit Gent. Kopman van de vereniging, Dries Van Langenhove, werd in mei verkozen voor de raad van bestuur, maar mag zolang de tuchtprocedure tegen zijn persoon loopt dat mandaat niet opnemen. Zijn plaatsvervanger, Louis de Stoop, liet al weten om ook niet te zetelen. In een ander belangrijk UGent-orgaan, de Sociale Raad, zitten echter nóg twee leden van de extreemrechtse jongerenvereniging: Louis Ampe en plaatsvervanger Dries Van Meirhaeghe. Tijdens de betoging van 25 september werd al geëist dat dat duo ook zou opstappen, maar dat gebeurde niet. Daarom ging de laatste dagen een petitie rond.

3.633 handtekeningen

"Ampe en Van Meirhaeghe doen alsof er niets gebeurd is sinds de Pano-reportage", nam Louise De Cooman het woord tijdens het protest. "Wij merken dat de studenten het zich wél aantrekken. We gingen rond met een petitie om te eisen dat het duo zelf uit de Sociale Raad moet stappen."

Organisatoren Eline Vandewalle en Louise De Cooman.
Wannes Nimmegeers Organisatoren Eline Vandewalle en Louise De Cooman.

"Onder onze petitie staan nu 3.633 ondertekenaars, waarvan 2.562 studenten", gaat De Cooman verder. "Dat is een stuk meer dan het aantal studenten dat stemde vóór de Schild & Vrienden-leden. Een krachtig signaal. Zeker omdat ze campagne voerden, samen met Dries Van Langenhove, met de eis om meer lessen op te nemen. Maar in de Pano-reportage kwamen hun echte, achterliggende ideeën aan het licht. Als je vandaag zo'n krachtige petitie negeert, kan je je afvragen: zitten ze daar om studenten te vertegenwoordigen, of gewoon om hun eigen ideeën te laten doordringen op de universiteit?"

Rector Rik Van de Walle, die het begin van de eerste Sociale Raad leidt in afwachting van een voorzitter, nam de petitie in ontvangst. De Sociale Raad zelf heeft niet de bevoegdheid om leden uit te sluiten, Van de Walle kan dat wel. "We gaan de petitie in alle rust en stilte bekijken", reageerde hij kort. "We zullen ons beraden en jullie op de hoogte houden."

De politie hield een oogje in het zeil, maar het protest verliep zonder incidenten. Schild & Vrienden-lid Louis Ampe kon ongestoord de raadszaal binnenwandelen.

Het protest tegen de Schild & Vrienden-leden in de Sociale Raad.
Wannes Nimmegeers Het protest tegen de Schild & Vrienden-leden in de Sociale Raad.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.