Neuzekesoorlog in Gent krijgt nog staartje in rechtbank: “Mijn concurrent is een stuk stront”

Carl Demeestere moet zich verantwoorden voor de Gentse correctionele rechtbank.
James Arthur Carl Demeestere moet zich verantwoorden voor de Gentse correctionele rechtbank.
De kruitdampen zijn al een tijdje opgetrokken na de explosieve 'neuzekesoorlog’, maar het bij wijlen gênante conflict in hartje Gent krijgt nog een gerechtelijk staartje. Volgende week verschijnt cuberdonverkoper Carl Demeestere voor de rechtbank voor racistische uitlatingen tegenover concurrent-verkoper Younes Benzaza.

Het doorgaans positieve imago van Gent werd de voorbije jaren bezoedeld door de beruchte ‘neuzekesoorlog’ tussen twee concurrerende cuberdonverkopers op de Groentenmarkt. Op een bepaald moment kiepte Benzaza zelfs een emmer water over zijn concurrent en de Britse omroep BBC stuurde een cameraploeg om het conflict te registreren. 

Eind 2017 ging nog een filmpje viraal waarin Demeestere zijn concurrent zwaar beledigt, zonder dat hij beseft dat hij gefilmd wordt. Demeestere noemt Benzaza onder meer “een stuk stront met twee schoenen”. Hij zegt ook dat Benzaza “geen mens is, maar een dier”, en dat hij liever heeft dat hij “in zijn land blijft, waar hij thuishoort”. Burgemeester Termont moest zelfs ingrijpen en nam de vergunning van Demeestere af.

Sinds 2011

Eigenlijk sleept de neuzenoorlog al aan sinds 2011. Dat jaar werd de kar van Sonny, de echte concurrent van Demeestere, en van wie Benzaza een verkoper is, in beslag genomen omdat hij constant op de plek van Carl ging staan. In 2014 ging het duo op de vuist en trok de burgemeester de vergunning van beiden voor een maand in. Het pestgedrag stopte nooit. In maart 2015 legde de rechtbank Sonny zelfs een dwangsom van 1.000 euro op, telkens hij de neuzekes van zijn buur nog ‘chemische brol’ zou noemen. Erna mengde ook verkoper Benzaza zich de oorlog.

(lees verder onder de video. Het bewuste deel begint op 0:55.)

Ondertussen is de situatie genormaliseerd. Toch krijgt de ‘oorlog’ nog een staartje. Carl Demeestere zal zich volgende week voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor zijn beruchte scheldpartij, waarin het parket wellicht racistische uitlatingen ziet. Voor zulke feiten zijn korte werkstraffen niet abnormaal. 

“Maar ik ben géén racist”, liet Carl Demeestere in 2017 nog optekenen, kort na het incident. “Maar ik heb wel spijt van wat ik gezegd heb. Die cameraploeg stond voor mijn neus op een slecht moment, kort na een nieuwe aanvaring. Ik had het niet mogen zeggen.” 

Younes Benzaza staat burgerlijke partij en kan een morele schadevergoeding eisen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.