Nepcommissaris viseert burgemeester

OPLICHTER VERZINT ONDERZOEK NAAR ZEDENFEITEN

Burgemeester Francesco Vanderjeugd.
Foto Joke Couvreur Burgemeester Francesco Vanderjeugd.
Het proces van oplichter Danny V. uit Nazareth werd gisteren voor de correctionele rechtbank van Gent onmiddellijk uitgesteld omdat de beklaagde geen advocaat bij had. De man belde zijn slachtoffers op en deed zich voor als een politiecommissaris. In 2015 probeerde hij burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) van Staden af te persen.

Omdat V. geen advocaat bij had, werd het proces uitgesteld tot 6 november. De Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd (29) herinnert zich de feiten nog goed. Danny V. belde Vanderjeugd op toen hij net op reis was in Spanje. "Hij stelde zich voor als een commissaris van de federale gerechtelijke politie en zei dat hij me belde in het kader van een onderzoek naar zedenfeiten. Iemand zou een klacht tegen mij hebben ingediend. Ik viel uit de lucht. Meer details over het onderzoek, laat staan namen, wou hij toen niet geven, maar hij kende het politiejargon en de wetgeving wel opvallend goed", zegt de burgemeester.

Onschendbaarheid

"Ik moet toegeven dat de schrik er na dat eerste telefoontje diep in zat. Ik geloofde oprecht dat de man aan de telefoon iemand van de politie was. Hij vroeg me zelfs of ik mijn parlementaire onschendbaarheid (Francesco Vanderjeugd is Vlaams parlementslid, red.) wou opgeven in het kader van het onderzoek. Een leek zou bij zo'n detail nooit stilstaan. Het spreekt voor zich dat ik mijn onschuld ging uitschreeuwen, maar het woord 'zedenfeiten' maakte me bang. Als je daar van beschuldigd wordt, wordt het proces in de media en op straat breed uitgesmeerd."


De burgemeester nam zelf contact op met de politie, die hem wist te vertellen dat er geen onderzoek lopende was en dat niemand van hen hem had opgebeld. "Toen ben ik de gesprekken met Danny V. beginnen opnemen", zegt Vanderjeugd. "Hij heeft nog twee keer gebeld, één keer zelfs nadat hij eerst enkele van mijn naaste medewerkers had gesproken omdat ik niet onmiddellijk bereikbaar was. Telkens probeerde hij me banger te maken. Hij wou dat ik langs kwam op kantoor, terwijl hij - dat besefte ik achteraf - goed genoeg moet hebben geweten dat ik in Spanje zat. Telkens heb ik me van de domme gehouden, maar op een bepaald moment moet hij onraad hebben geroken, want in z'n laatste telefoontje zei hij plots dat de klacht tegen me ingetrokken was. Daarna heb ik V. alleen nog gehoord nadat ik klacht tegen hem had ingediend. Hij bedreigde me en zei dat ik mijn gerechtelijke stappen moest stoppen. Wat ik onmiddellijk aan de politie liet weten."

Betaling

Bij twee andere slachtoffers is Danny V. verder gegaan dan bij Vanderjeugd. Eenmaal de angst er diep genoeg in zat, ging de oplichter over tot afpersen. Hij zou 'iets kunnen regelen', mits betaling. In bepaalde gevallen zou hij tot 250.000 euro geëist hebben om het onderzoek te doen 'verdwijnen'. Hoeveel slachtoffers V. maakte en of er effectief mensen zijn die hem betaald hebben, is voorlopig niet duidelijk. Vanderjeugd is van plan om aanwezig te zijn in de rechtbank op 6 november.