Nauwelijks wegenwerken komend jaar

AMPER DRIE WERVEN OP OPENBARE WEG DEZE MAAND

Een van de drie huidige werven in Gent ligt op de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg.
Foto James Arthur Een van de drie huidige werven in Gent ligt op de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg.
We zullen met zijn allen het komende jaar veel minder in de file staan door wegenwerken. Voor deze maand is het aantal werven gedaald tot drie, het laagste cijfer in vele jaren. "Het aantal wegenwerken blijft nog zeker een jaar laag omwille van de wervenluwe periode voor het circulatieplan", zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen).

Er is de voorbije jaren behoorlijk wat gewerkt aan de Gentse wegen. Het begon met het opknappen van de fly-over (B410) in 2013 en sindsdien leek er een onophoudelijke stroom aan wegenwerken te volgen. Er was de Brusselsesteenweg, de Antwerpsesteenweg, de Brabantdam, de enorme hoeveelheid werven in Oostakker, de werf op de Martelaarslaan en nog een pak kleinere werven verspreid in de stad.


In de maanden voor de invoering van het circulatieplan waren er zo makkelijk 10 tot 15 wegenwerken die tegelijkertijd bezig waren, zowel grote als kleine. Maar volgens schepen Filip Watteeuw zal het komende jaar op dat vlak een pak rustiger worden. "Er zijn in september slechts drie grote werven gepland. Er is het openleggen van de Reep, wat al een hele tijd aan de gang is. Er zijn werken in de Gentstraat in Oostakker die in oktober 2016 begonnen en nog tot eind dit jaar duren. En er zijn de werken op de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg. We verwachten het komende jaar nog wel werven, maar niet meer in de aantallen van voorheen", zegt Watteeuw.


Het ergste lijkt dus geleden en daar is ook een uitleg voor: de wervenluwe periode. "Van net voor de invoering van het circulatieplan in april is er een wervenluwe periode ingevoerd. Die moet er voor zorgen dat de stadsring en de invalswegen van de stad zo vaak mogelijk vrij blijven", legt Watteeuw uit.

Stadsring

De eerste wervenluwe periode liep tot 31 juli deze zomer. Maar door de vele werken in Oostakker zag de kaart met wegenwerken er wel nog zeer gevuld uit. In de kalme augustusmaand werd de wervenluwe periode dan weer even opgeschort om aannemers de kans te bieden een aantal werken uit te voeren. Sinds 1 september is de wervenluwe periode weer van kracht. Die loopt in principe nog tot 26 oktober volgend jaar. "Deze tweede wervenluwe periode is iets minder streng dan de eerste. Nu mag men bijvoorbeeld wel een rijvak innemen van de stadsring, maar dat moet dan gebeuren in weekends, vakantieperiodes of 's nachts. De stadsring volledig afsluiten mag nooit. Ook op de 134 ontsluitingswegen van de stad moeten de werken gebeuren op momenten dat er weinig of geen verkeer is. In de overige woonstraten mogen werken natuurlijk wel, mits toestemming van het college", stelt Watteeuw.

Toename

"Het zijn vooral aanvragen voor nutswerken die we moeten weigeren. Alhoewel die bedrijven intussen al weten hoe de regels in elkaar zitten en dus momenteel geen aanvragen meer indienen. Vermoedelijk zal er na 26 oktober 2018 wel weer een toename zijn van het aantal werven. Een verlenging van de wervenluwe periode is geen optie", besluit Watteeuw.