Moeder van zes kinderen die bij diefstal sterke drank verstopt in boekentassen, krijgt vonnis dag na rechtszaak voor snelle hereniging met gezin

Rechtbank Gent
Wannes Nimmegeers Rechtbank Gent
Een 34-jarige moeder van 6 kinderen riskeert 1 jaar cel, eventueel met uitstel, omdat ze in januari 16 flessen sterke drank probeerde te stelen in een Colruyt-vestiging. Die verstopte ze in de boekentasjes van haar kinderen. Verzwarende omstandigheden, aldus het parket. Toch toonde rechter zijn hart. De vrouw, die in voorhechtenis zit, krijgt vrijdag een dag na de behandeling al haar vonnis te horen. Zo wil de rechter het gezin zo snel mogelijk herenigen.

De vrouw werd op 18 januari op heterdaad betrapt. Alles werd op film vastgelegd, maar de vrouw bleef de feiten tot voor de neus van de onderzoeksrechter ontkennen. Ze is bovendien niet aan haar proefstuk toe: zo heeft ze al vier voorgaande veroordelingen voor soortgelijke feiten. “Ze leert duidelijk niet uit haar fouten”, vindt de openbare aanklager. “Dat ze toeslaat in het bijzijn van haar kinderen, is nog triester. Ze maakt misbruik van hen om te kunnen stelen, dat terwijl je juist een voorbeeldfunctie hoort te hebben.”

Voorlopig bij familie

De kinderen kunnen voorlopig terecht bij familie. Het parket vorderde een celstraf van één jaar, eventueel met uitstel, en een geldboete van 1.600 euro. “De feiten worden niet langer betwist. Wat ze heeft gedaan, is ronduit verschrikkelijk. Dat je zo laag moet vallen in het bijzijn van je kinderen, wijst op een duidelijke problematiek”, pleit Jeroen Van Kerrebroeck, advocaat van de beklaagde. “Deze vrouw staat alleen in voor de zorg van haar zes kinderen, dat met een leefloon van 1.200 euro. Ze wil haar verantwoordelijkheid nemen en haar kinderen een betere toekomst geven. Wat je hier ziet, zijn geen krokodillentranen, ze heeft echt spijt.”

Op haar knieën voor rechter

De beklaagde zelf zakte op haar beurt op haar knieën voor de rechter. “Vergiffenis behoort niet tot het takenpakket van de rechtbank, mevrouw”, antwoordde de rechter, die daarna een wel heel opmerkelijke maatregel nam. “Normaal gezien moet u een maand wachten op uw vonnis, maar we maken voor u een uitzondering.” 

Zo weet de vrouw, die in afwachting van haar vonnis achter tralies zit, morgen (vrijdag) al of ze vrijkomt onder voorwaarden. Wellicht neemt de rechter deze maatregel in het belang van de zes kinderen, die hierdoor - als de vrouw vrijkomt onder voorwaarden - geen maand moeten wachten op de zorg van hun moeder. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf guldentops

  de wereld op zijn kop,typisch belgisch.de macht aan het crapuul,goed bezig,ik wordt ook dief.

 • Beatrijs De Vogelaere

  Een zware werkstraf in deze Colruyt lijkt me hier een betere straf dan een geldboete.

 • Joris De man

  Ik dacht dat x8 is. Leefloon van 1200€ en haar kindergeld dan???

 • Rudy van Wayenberge

  1.600€ boete x ???, en ze heeft nu al geen nagel om haar gat te krabben, slimme rechter. Doe een kei zijn vel maar af!

 • Frank De Rycke

  Ik spreek haar zeker niet vrij van straf maar er zijn al veel ergere dingen gebeurt de laatste jaren die dan wel door de vingers worden gezien door die wereldvreemde rechters en die er dan van afkomen met een vingerwijzing en taakstraf ....zelfs iemand doodrijden , zonder rijbewijs of dronken , mensen aanvallen en wat nog allemaal ...rare kwasten die rechters !!!