Meest besproken schepen en bekendste tegenstander samen aan tafel

FILIP WATTEEUW EN KURT BURGELMAN ZITTEN VOOR DE EERSTE KEER TEGENOVER ELKAAR

Filip Watteeuw en Kurt Burgelman zaten voor de eerste keer samen aan tafel.
Foto Gianni Barbieux Filip Watteeuw en Kurt Burgelman zaten voor de eerste keer samen aan tafel.
De voorbije 6 jaar was Filip Watteeuw (Groen) door zijn circulatieplan de meest besproken schepen. Zanger Kurt Burgelman werd met 'Mijn Gent', een lied over datzelfde circulatieplan, de bekendste tegenstander. Voor HLN zaten ze gisteren voor het eerst tegenover elkaar aan tafel, en het werd zowaar een aangenaam gesprek. Of hoe je ook van mening kan verschillen zonder verwijten.

Jullie zijn beiden verslaafd aan koffie, verjaren in dezelfde week, supporteren voor de Buffalo's en hebben iets met steden. Maar op vlak van mobiliteit verschillen jullie van mening?


Kurt: "Ja! Waarom is dat plan ingevoerd? Gaat het om propere lucht, of om veiligheid? Want als het om het milieu draait, is het kortetermijndenken. Er zijn geen auto's meer, maar als er een bus passeert, dan hoest je een half uur later nog. En binnenkort rijdt iedereen elektrisch, dat vervuilt niet."


Filip: "Het gaat om meer dan luchtkwaliteit. Er was teveel druk van het autoverkeer op de stad. Zo stond er elke ochtend een gigantische file in de Keizer Karelstraat. Om voor de fiets te kiezen, moet je daar ruimte voor maken. En door het doorgaand verkeer te weren, is die ruimte er. Gent blijft bereikbaar, het is aangenamer wonen, en er wordt meer gefietst."


Er zijn toch alternatieven?


Kurt: "Er zijn geen alternatieven. Als je ons openbaar vervoer vergelijkt met gelijkaardige steden in het buitenland, is dat om door de grond te zakken. Ik woon 2,5 kilometer buiten Gent, met de bus geraak je daar niet. Laat staan dat je 's avonds ergens geraakt met het openbaar vervoer, nog los van de veiligheid."


Filip: "Daarin heb je gelijk. Maar openbaar vervoer hebben we niet zelf in handen, dat is Vlaams. We kunnen dat niet gebruiken als excuus om niks te doen. We moeten naar een andere mobiliteit, we moeten alles doen om mensen op de fiets te krijgen.


Wat stoort jou het meest aan het circulatieplan?


Kurt: Het fileprobleem wordt verlegd naar de stadsring, en door die knips moet je soms 7 kilometer rondrijden. Bovendien creëer je met die knips een soort ghettovorming, in de Brugse Poort bijvoorbeeld.


Filip: "Die knips houden enkel auto's tegen, geen voetgangers, fietsers en bussen. Auto's geraken nog steeds overal. Dat gevaar voor ghettovorming is er wel, we houden dat strikt in de gaten. Maar ik zie dat er meer jonge gezinnen in de Brugse Poort gaan wonen, net omdat er minder verkeer is. Het zal daar over 5 jaar beter wonen zijn dan vandaag. En studies tonen dat de files op de stadsring niet zijn toegenomen.


Kurt: "je creëert toch minstens de perceptie dat Gent voor de elite met de bakfiets is?"


Filip: "Dat is absoluut niet de bedoeling. Diversiteit is net wat Gent zo mooi maakt."


Wat vond je van AVS, dat tijdens de Gentse Feesten Kurts lied censureerde?


Filip: "Absoluut not done. Iedereen mag tegen het circulatieplan zijn, en moet dat ook kunnen zeggen. Alleen de manier waarop gaat er soms ver over, vooral op sociale media."


Kurt: "Wat mij stoort is dat je door een mening in een bepaalde hoek wordt geduwd. Ik zou plots een rechtse rakker zijn omdat ik tegen dat circulatieplan ben. Zo is het makkelijk om kritiek te weerleggen."


Heb je ergens begrip voor dat plan?


Kurt: "Ik weet ook wel dat er iets moest gebeuren. Ik apprecieer dat Filip daarvoor zijn nek durft uitsteken. Maar ik ben het nog steeds niet eens met het principe, en zeker niet met de manier waarop het is ingevoerd."


Heb jij begrip voor zijn kritiek?


Filip: "Ja. Iedereen mag kritiek hebben, ik heb nooit beweerd dat dit plan perfect is, of niet voor verbetering vatbaar. De communicatie kon, achteraf gezien, inderdaad beter.


Heb je al een optreden van Kurt gezien?


Filip: "Nee, maar ik wil wel eens gaan."


Kurt: "Binnenkort stellen we de cd van Lapdogz voor. Je bent welkom..."