Mathias De Clercq of Rudy Coddens? Nog nooit zo onvoorspelbaar

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN GENT

Mathias of Rudy? Wie wordt onze volgende burgemeester?
Florian Van Eenoo photonews Mathias of Rudy? Wie wordt onze volgende burgemeester?
Het is meer dan 30 jaar geleden dat de uitslag van de Gentse gemeenteraadsverkiezingen nog zo onvoorspelbaar was. Sinds 1989 zijn de socialisten en de liberalen in Gent samen aan de macht en bij elke verkiezing sindsdien was vooraf duidelijk dat dit zo zou blijven, al kwam in 2012 Groen als kartelpartner van sp.a mee in het bestuur. Wat de verkiezingen dit keer brengen, blijft een vraag

Eigenlijk zijn er vier opties. De kans is groot dat het kartel de grootste partij blijft, maar de monsterscore van 2012 herhalen wordt een lastige klus. Hoeveel het kartel zakt, valt af te wachten, maar het sociale-woningen-schandaal van de voorbije week heeft alvast niet geholpen. De machtsverhoudingen binnen het kartel veranderen sowieso, vermoedelijk wordt Groen zelfs groter dan rood.

Blijft het kartel aan zet, dan bestaat de kans dat ze de liberalen laten vallen en een meerderheid met CD&V vormen. Dan moet CD&V wel voldoende scoren. Mieke Van Hecke staat niet echt voor verjonging en vernieuwing en de rechterflank van de christendemocraten is niet blij met haar als lijsttrekker. Anderzijds is de kracht van het ACW in Gent nog altijd enorm groot. CD&V heeft vandaag vier zetels in de gemeenteraad. Prognoses zeggen dat de christendemocraten deze keer alvast niet zullen stijgen. Als het kartel en CD&V samen een meerderheid kunnen vormen, wordt Rudy Coddens burgemeester.

Struikelblok

Tweede optie: een rechtse meerderheid. Als het kartel echt zwaar zakt, terwijl Open Vld met de populaire Mathias De Clercq fors stijgt, kan Open Vld een meerderheid vormen met CD&V en N-VA. Die kans lijkt relatief beperkt, want Open Vld lijkt dan wel te stijgen, maar N-VA zal dat vermoedelijk niet doen. Prognoses geven hen ongeveer een status quo.

Optie drie - de meest waarschijnlijke - is dat het kartel de grootste blijft, maar alleen met Open Vld een meerderheid zal kunnen vormen. Dan krijgen we een voortzetting van vandaag - rood, blauw en groen - maar met andere machtsverhoudingen. Bij die coalitievorming is het grootste struikelblok de burgemeesterssjerp. De socialisten zullen die na dertig jaar niet willen inleveren, maar ook De Clercq zal op zijn strepen staan, zeker als zijn partij de enige mogelijke coalitiepartner vormt. Dan wordt het hard tegen onzacht, waarbij De Clercq in een sterke positie staat.

Wie volgt Daniël Termont op? Een socialist of een liberaal?
Wannes Nimmegeers Wie volgt Daniël Termont op? Een socialist of een liberaal?

Impasse

Optie vier vloeit daaruit voort. Als sp.a en Mathias De Clercq het been stijf houden, komt er een politieke impasse. Dan is het niet ondenkbaar dat het kartel sp.a-Groen toch nog breekt en dat er een meerderheid wordt gevormd naar Mechels model: met Open Vld, N-VA en Groen, met De Clercq als burgemeester. Als ook in Antwerpen de Braziliaanse coalitie wordt gevormd, is de kans bestaande dat Gent volgt. Anderzijds, met de nationale verkiezingen in mei in het vooruitzicht, kunnen de nationale kopstukken zich moeien en deze coalitievorming tegenhouden. Die nationale verkiezingen zijn ook de reden waarom het kartel PVDA niet aan boord zal hijsen.PVDA komt wel de gemeenteraad binnen, met - dankzij de wooncrisis - twee of zelfs drie zetels.

Kartel

Spannend wordt het zondag sowieso en in de dagen nadien nog meer. Want er zijn ook nog de achterhoedegevechten. Sp.a en Groen vormen dan wel één lijst, ze zijn aparte fracties. De Clercq zal het zo proberen spelen dat zijn partij de grootste fractie zal hebben en dus aan zet zal zijn. Binnen het kartel zullen ook de machtsverhoudingen wijzigen. Met de 45.000 stemmen van Termont die verdwijnen, de imagoschade van de socialisten, en het succesverhaal van Filip Watteeuw is de kans groot dat Groen groter wordt dan rood. En dan is er nog de interne machtsstrijd binnen Open Vld. Als Mathias geen burgemeester wordt, vertrekt hij naar Brussel, zo beloofde hij. En dat zou nummer 3, Christophe Peeters, maar wat graag zien gebeuren. Hij aast al langer op de lijsttrekkersplaats. (VDS)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.