Mathias De Clercq maakt einde aan onduidelijkheid rond Gentse ex-schepen Peeters: “Hij krijgt prominente rol binnen partij”

Rust keert terug binnen Open Vld over aanstelling Sami Souguir

Mathias De Clercq doorbreekt eindelijk het stilzwijgen over de heisa.
Wannes Nimmegeers Mathias De Clercq doorbreekt eindelijk het stilzwijgen over de heisa.
Anderhalve week na de verrassende niet-verkiezing van Christophe Peeters als schepen voor Open Vld in Gent, reageert burgemeester Mathias De Clercq voor het eerst op de heisa die daarrond is ontstaan. “Ik heb begrip voor de emoties daarrond”, stelt hij. “Ik zal mij persoonlijk engageren om ervoor te zorgen dat Christophe Peeters een prominente rol binnen de partij zal blijven spelen.”

Na de brief die de oud-schepenen van Open Vld Gent, waaronder Geert Versnick, Guy Serraes, Sas van Rouveroij en Erwin Devriendt, vorige week al stuurden naar Mathias De Clercq en Gwendolyn Rutten, is er nu contact geweest tussen hen en De Clercq. Daarop heeft Mathias De Clercq eindelijk voor duidelijkheid gezorgd door zelf te communiceren. “Het bestuur van Open Vld Gent heeft Sami Souguir en Sofie Bracke aangeduid als schepenen. Samen met hen en met de hele ploeg zal ik mij met elke vezel inzetten voor onze stad”, stelt hij. 

Christophe Peeters tijdens de voorbije gemeenteraad, waar spontaan applaus uitbrak naar aanleiding van de omstreden beslissing.
Wannes Nimmegeers Christophe Peeters tijdens de voorbije gemeenteraad, waar spontaan applaus uitbrak naar aanleiding van de omstreden beslissing.

Menselijk

Daarmee is het duidelijk: Sami Souguir wordt schepen, en Christophe Peeters niet. Het terugdraaien van die beslissing, waar de oud-schepenen op aanstuurden, komt er dus niet. “Toch zal ik mij er persoonlijk voor inzetten om ervoor te zorgen dat Christophe Peeters een prominente rol binnen onze partij zal blijven spelen”, vervolgt De Clercq. “Ik heb begrip voor alle emoties die er de voorbije weken zijn geweest rond het feit dat Peeters geen schepen meer zal zijn. Dat is menselijk. Daarom wil ik nu met iedereen rond de tafel gaan zitten en luisteren, om er op een serene manier voor te zorgen dat de eenheid binnen onze partij terugkeert.” 

Rust keert terug

Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten had eerder al getweet dat ze ‘pal achter Mathias De Clercq’ staat, ook al had die toen nog niet gereageerd. Daarop is een resem vernietigende reacties gekomen, vooral over het feit dat Souguir met 2.002 stemmen de voorkeur krijgt boven Peeters met 4.837 stemmen. Toch lijkt het erop dat de Gentse protagonisten zich voorlopig neerleggen bij de uitkomst die nu op tafel ligt, met Souguir als schepen en een prominente plaats voor Peeters. Wat die plaats dan zal zijn, is nog onduidelijk. Net als de reactie van Peeters trouwens, want die wil voorlopig niet reageren. Of hij zich zal neerleggen bij een ‘prominente plaats’ valt dus af te wachten. Maar voorlopig lijkt de rust binnen de Gentse afdeling van Open Vld dus terug te keren. 

Sami Souguir, nu zeker de tweede schepen voor Open VLD.
Wannes Nimmegeers Sami Souguir, nu zeker de tweede schepen voor Open VLD.

Volgende donderdagavond, op 3 januari, leggen de nieuwe burgemeester en de nieuwe schepenen de eed af in de Gentse gemeenteraad. Ook Christophe Peeters zal daar aanwezig zijn, want hij liet eerder al verstaan dat hij sowieso zal zetelen als gemeenteraadslid.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert jespers

  Altijd opnieuw het zelfde probleem, er wordt aan politiek gedaan en niet aan beleid. Democratie is een hol woord geworden ... ze houdt op nadat je je stem hebt uitgebracht!

 • Henri Hendrickx

  Alé, Peeters krijgt nu al een uitboljobke in de partij om zich koest te houden! Als hij een beetje eergevoel zou hebben, ware het beter om daar op te stappen en zijn partijkaart naar Rutten te sturen..

 • Pierre vaneylen

  VLD denkt aan de toekomst , mensen nemen van allochtone origine, want binnen 6 jaar is Gent ) en vele anderen- geen Vlaamse stad meer!

 • wim CLAES

  Is Rutten nu voorzitter van de vld of gewoon secretaresse bij de vld? ik denk het 2e...

 • Roger Declercq

  De rust is teruggekeerd, maar het echte werk begint eerst na nieuwjaar.