Loeckx hoopt op recordprijs voor Boeddhabeeld

Peter en Nathan Loeckx bij het zeldzame Chinees-Tibetaanse beeld.
Foto Yves Masscho Peter en Nathan Loeckx bij het zeldzame Chinees-Tibetaanse beeld.
In het Gentse veilinghuis Loeckx gaat dinsdag een uiterst zeldzaam Chinees-Tibetaans bronzen beeld onder de hamer. De startprijs voor het 18e-eeuwse meesterwerk ligt op 80.000 euro, al hoopt Loeckx uiteraard op een veelvoud daarvan.

Zeldzame vuurvergulde bronzen voorstelling van Amitayus, de Boeddhistische godheid van het lange leven, ruim 40 centimeter groot en 22 kilo zwaar. Het beeld, in uitstekende staat, is versierd met halfedelstenen en werd wellicht gemaakt voor de keizer van China himself. Een bijzonder zeldzaam stuk bovendien. Een gelijkaardig beeld werd in België nooit eerder geveild, volgens veilinghuis Loeckx. Net daar gaat dit topstuk dinsdag onder de hamer. "We vonden het terug bij een huisbezoek aan een verzamelaar in West-Vlaanderen", zegt Nathan Loeckx van het familiebedrijf/veilinghuis. "We werden uitgenodigd om naar enkele schilderijen te kijken, maar vooral het beeld viel op. Die mensen wisten niet dat het zo veel geld waard is. Nu hopen we er een echt prijsstuk van te maken."


Het zeldzame beeld, er staan gelijkaardige exemplaren in het British Museum in Londen en in het Hong Kong Museum of Art, wordt dinsdag geveild in Gent. De startprijs ligt op 80.000 euro, al hoopt en rekent het veilinghuis op een veelvoud daarvan. "Er zijn nu al zes geïnteresseerden geregistreerd, allemaal uit het buitenland: de Verenigde Staten, maar ook China en Hong Kong. Daar zit nu eenmaal veel kapitaal. In 99 procent van de gevallen gaat Aziatische kunst op veilingen terug naar de bakermat. In Europa is daar minder interesse en kapitaal voor", legt Nathan Loeckx uit.


Eind vorig jaar ging bij Loeckx al een Chinese meipingvaas onder de hamer voor 370.000 euro. Met het Amitayus-beeld hoopt het veilinghuis-familiebedrijf op een nieuw prijsbeest. (BVSG)