Leopold II ziet vierde keer rood: vandalen blijven buste besmeuren

De buste van Leopold II is al voor de vierde keer besmeurd met verf.
Jeroen Desmecht De buste van Leopold II is al voor de vierde keer besmeurd met verf.
Voor de vierde keer sinds eind oktober is de buste van koning Leopold II in het Koning Albertpark met rode verf besmeurd.

Eind oktober was de hele buste ineens met rode verf bedklad. De tekst eronder was met een rode spuitbus doorstreept. Net schoongemaakt, hing het twee weken later alweer vol verf. Nog eens twee weken later sloegen de vandalen opnieuw toe en dit weekend kleurt Leopold II weer helemaal rood.

Pleiten voor duiding

Het debat rond het standbeeld draait rond het bewind van Leopold II in Belgisch-Congo. “Dat roept vandaag vragen op, niet in het minst om de brutale, misdadige aanpak van de lokale bevolking en de onmenselijke uitbuiting ervan”, staat te lezen op een bord dat duiding moet geven bij het standbeeld. De vandalen vinden klaarblijkelijk dat het standbeeld beter volledig uit het straatbeeld zou verdwijnen.

De buste van Leopold II is al voor de vierde keer besmeurd met verf.
Jeroen Desmecht De buste van Leopold II is al voor de vierde keer besmeurd met verf.

Toch blijft het stadsbestuur voor een goede duiding van de buste pleiten. “Als het standbeeld verdwijnt, vrees ik dat de gruwelijke daden helemaal uit het collectief geheugen gaan verdwijnen”, verklaarde schepen van facilitair beleid en patrimonium Martine De Regge (sp.a) eerder. De politie en de stadsdiensten zien ook geen oplossing in camerabewaking.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Gielen

  Zet er een plakkaat met uitleg bij die de context schets. Het is misschien een gruwelfiguur, maar hij maakt onmiskenbaar deel uit van de geschiedenis van België. Dat kan je ook niet negeren...

 • Ronny Biesen

  Zet er dan een plaat naast met de tekst: de gruwel der Belgen.

 • Michael Van Acker

  Dit is de man die België groot heeft gemaakt.

 • Freddy De Vos

  Respect is ver zoek. Hopelijk vinden ze de vandaal en laten ze hem opdraaien voor de kosten. Heeft men niets beters te doen dan dit soort vandalenstreken?

 • Louis Nelis

  Logisch toch, na alles wat hij misdaan heeft in Congo?