Leerkrachten Sint-Lievenscollege halen slag thuis: school blijft op huidige locatie

De leerkrachten van het Sint-Lievenscollege halen hun slag thuis: de school blijft op dezelfde locatie aan de Zilverenberg.
Wannes Nimmegeers De leerkrachten van het Sint-Lievenscollege halen hun slag thuis: de school blijft op dezelfde locatie aan de Zilverenberg.
Het protest van leerkrachten en ouders van het Sint-Lievenscollege tegen de verhuizing van hun school naar de Eandis-site aan de Ham heeft resultaat opgeleverd. Maandagochtend deelde het schoolbestuur aan de leerkrachten mee dat het Sint-Lievenscollege op haar huidige locatie blijft. 

De voorbije weken was fel protest ontstaan tegen de plannen van het schoolbestuur om het Sint-Lievenscollege Humaniora om tegen 2023 te verhuizen naar de gebouwen van Eandis aan de Ham in één domeinschool samen met het Sint-Lievenscollege Business en de Sint-Antoniusschool uit de Holstraat. Een oefening die kadert in het samengaan van zeven schoolbesturen in één gezamenlijke koepel. Donderdagnamiddag was er zelf een grootschalig actie gepland - tijdens de lesuren - met een wandeling naar het bisdom, de eigenaar van de schoolgebouwen, maar dat gaat dus niet door. 

Het schoolbestuur kwam maandagochtend op de proppen met een protocolakkoord dat komaf maakt met een gedwongen verhuizing: de Sint-Lievenscollege kan blijven op de huidige site aan de Zilverenberg, ook na 2023. “We beschouwen dit als een overwinning en schorten meteen alle acties op en dus ook de aangekondigde betoging op donderdag", zegt Luc Deraedt, namens de werkgroep van leerkrachten die het project nauw opvolgt.

Het Sint-Lievenscollege is momenteel gevestigd aan Zilverenberg.
Wannes Nimmegeers Het Sint-Lievenscollege is momenteel gevestigd aan Zilverenberg.

De leerkrachten halen nu dus hun slag thuis. Tomas Wallaert, projectleider van het nieuwe overkoepelende schoolbestuur waarvan het SLC deel uitmaakt, bevestigt het nieuws. “We vonden het belangrijk om de spanning te ontmijnen die ontstaan was. In het protocol staat te lezen dat het niet om een gedwongen verhuizing gaat. Leerkrachten kunnen dus kiezen of ze blijven op de huidige campus of vrijwilliger verhuizen. Het personeel wordt bovendien actief betrokken bij de operatie. ” Het protocol geldt wel enkel voor het Sint-Lievenscollege Humaniora. 

De leerkrachten drukten hun protest de voorbije weken onder meer uit met deze spandoek.
RV De leerkrachten drukten hun protest de voorbije weken onder meer uit met deze spandoek.

De verhuizing van Sint-Lievenscollege Business en HTISA gaan nog steeds door zoals gepland. Bij het Sint-Lievenscollege Humaniora valt het af te wachten welke richtingen er mogelijk verhuizen. Dat zal afhangen van het lerarenkorps. Door de gezamenlijke operatie kunnen de scholen samen aanspraak maken op een subsidie van 52 miljoen euro: financiële middelen die de Vlaamse Gemeenschap uitkeert aan scholen met grote infrastructuurproblemen. Een probleem dat zich volgens de leerkrachten niet stelt in het SLC aan de Zilverenberg. “Wij kregen de voorbije jaren ongeveer 3 miljoen euro voor allerhande renovatie- en moderniseringswerkzaamheden: het dak, de speelplaats, de keuken, de lerarenkamer, een nieuw sanitair blok, nieuwe ramen met dubbel glas enz. Zo kunnen onze gebouwen weer een hele tijd mee”, zegt Deraedt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.