Leefbare wijk rond Heilig Hartplein

MINISTER HOMANS POMPT 1,9 MILJOEN IN VERNIEUWINGSPROJECT

Het Heilig Hartplein, nu nog met parkeerplaatsen.
Foto James Arthur Het Heilig Hartplein, nu nog met parkeerplaatsen.
De stad Gent krijgt van de Vlaamse regering een subsidie van 1,9 miljoen euro voor het stadsvernieuwingsproject 'En Route' in Sint-Amandsberg. Meest opvallend is dat het Heilig Hartplein verandert van parking in ontmoetingsruimte. "Samen met de kerk moet het plein het kloppend hart worden van de wijk", zegt schepen Sven Taeldeman (sp.a).

De buurt rond Dampoort is al enkele jaren bezig aan een opmars. Steeds meer jonge gezinnen vestigen zich er, aangetrokken door de bereikbaarheid en de ligging vlakbij het stadscentrum. In hun kielzog opende een resem nieuwe handelszaken. Toch blijft er werk aan de winkel. Dat beseft ook het stadsbestuur dat met het stadsvernieuwingsproject 'En Route' een frisse wind wil doen waaien door Sint-Amandsberg.


Centraal daarin zijn het Heilig Hartplein en de bijhorende kerk die de stad overweegt aan te kopen. Enkele maanden geleden werd nog geëxperimenteerd met een proefopstelling om ideeën af te toetsen bij buurtbewoners. Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kan het project alvast smaken. Zij gaf groen licht voor een subsidie van 1,9 miljoen euro.

Wasserij

"Door de herbestemming van de kerk, het plein en de omgeving wil de stad komen tot een publieke binnen- en buitenruimte met buurtgerichte functies. Het project zal de leefkwaliteit verhogen en heeft zo een hefboomfunctie voor de Dampoortwijk", motiveert minister Homans de beslissing van de Vlaamse regering. Ook de herbestemming van de voormalige Wasserij der Vlaenderen oogst lof, al kwam dat project vorige week nog in opspraak na onthullingen over onregelmatigheden bij de toewijzingsprocedure.


Schepen van Ruimtelijke Ordening Sven Taeldeman (sp.a) is verheugd met de 1,9 miljoen euro. "Het was al de derde keer dat we een project hadden ingediend om aanspraak te maken op deze middelen en het plan is steeds bijgeschaafd. Dat heeft nu geloond."

Parkeerplaatsen

Al wachten er ook nog pittige discussies met de buurt. Die vreest voor de gevolgen van het verlies van parkeerplaatsen op het Heilig Hartplein. "Het blijft de bedoeling om in de buurt alternatieven te zoeken, bijvoorbeeld door middel van publiek gebruik van parkings die 's avonds anders leegstaan", zegt schepen Taeldeman. "Maar het is een illusie om te stellen dat voor elke parkeerplaats die verdwijnt, er een nieuwe in de plaats komt. We overleggen voortdurend met de buurt om het plan bij te sturen."