Ledeganck na zeven jaar (bijna) volledig vernieuwd

KOSTENPLAATJE VAN 43 MILJOEN EURO, MAAR RESULTAAT MAG ER ZIJN

Het buitenaanzicht van het vernieuwde gebouw.
James Arthur Het buitenaanzicht van het vernieuwde gebouw.
De universiteitsgebouwen aan de Ledeganck zijn quasi helemaal in een nieuw jasje gestoken. De toren met glazen gevel, die dateert van de jaren '50, werd helemaal gestript en heropgebouwd, maar ook de laagbouw steekt in het nieuw. Alleen de kant aan de Plantentuin moet nog worden aangepakt. In totaal hebben de werken 43 miljoen euro gekost.

Op 8 oktober houdt de universiteit een heus stadsfestival ter ere van hun 200-jarig bestaan, en dan kan iedereen de vernieuwde Ledeganck bewonderen. Er zijn nieuwe, kleine auditoria, onderzoekslokalen met de nieuwste technologische snufjes, en labo's met airconditioning. Dat alles staat in schril contrast met wat de Ledeganck vroeger was: een verouderd kot dat sinds de jaren '50 niet meer was gerenoveerd.


"De plannen voor de vernieuwing bestaan al sinds 2006", zegt logistiek beheerder Jeroen Vanden Berghe.


"De werken zijn begonnen in 2010. Het overgrote deel is nu klaar. Alleen het gebouw aan de kant van de Plantentuin moet nog onder handen genomen worden. Daar komt in 2019 het universitair museum." Behalve gerenoveerd, is het gebouw ook heel erg gemoderniseerd. "In de kelder stonden vroeger twee stookolietanks van elk 140.000 liter, om de serres van de plantentuin te verwarmen. Dat was niet de beste combinatie met scheikundestudenten die hier allerlei proeven uitvoerden. De tanks zijn weg, en vervangen door drie aardgasketels en een warmtekrachtkoppeling en er is nu ook een regenwaterreservoir van 300 kubieke meter, voor het sanitair."

Decaan Herwig De Jonghe.
James Arthur Decaan Herwig De Jonghe.

'Tweede fase'

Herwig Dejonghe, decaan van de faculteit wetenschappen, is blij met zijn vernieuwde gebouw. De laagbouw van de Ledeganck werd aangepakt van maart 2010 tot oktober 2011, onze 11 verdiepingen hoge toren van januari 2013 tot november 2014, en de 'tweede fase' (een wetenschappelijke woordspeling, nvdr) van juni 2015 tot april 2017. Tijdens al die werfperiodes bleef het gebouw gewoon in gebruik, wat een enorm puzzelwerk was. Er werd geprobeerd om zo stof- en trillingsvrij mogelijk te werken, en als dat niet kon- bijvoorbeeld bij het boren van een nieuwe liftschacht- werd dat in weekends en vakantieperiodes gedaan. We danken de buurtbewoners dan ook voor hun geduld." 43 miljoen euro heeft het hele project gekost, maar het resultaat mag gezien worden.

Ook binnenin kreeg het gebouw een moderne facelift.
James Arthur Ook binnenin kreeg het gebouw een moderne facelift.
Studenten zullen zich goed kunnen concentreren in deze aula's.
James Arthur Studenten zullen zich goed kunnen concentreren in deze aula's.
De vernieuwde laboratoria zorgen hopelijk voor vele wetenschappelijke doorbraken.
James Arthur De vernieuwde laboratoria zorgen hopelijk voor vele wetenschappelijke doorbraken.