Kunstzinnige post-its voor goede doel

CURIEUS VEILT 2.000 WERKJES VAN SCHOOLKINDEREN TOT CARLL CNEUT

Charlotte Lootens met enkele van de kunstwerken.
WN Charlotte Lootens met enkele van de kunstwerken.
Curieus organiseert volgende week de grootste post-it-veiling ooit. De verantwoordelijken hebben meer dan tweeduizend kunstwerkjes ingezameld, waarvan sommige gemaakt zijn door grote namen, zoals Carll Cneut en Gerda Dendooven. De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel.

MAT

WN

Carll Kneut

WN

Ana Jarén

WN

Gerda Dendooven

"Elk jaar organiseren we in december een driedaags Festival van de Gelijkheid in de Vooruit", vertelt Charlotte Lootens. "Elk jaar organiseren we daar ook een tentoonstelling, maar we waren de traditionele expo's een beetje beu. Tijdens onze zoektocht naar iets origineels stootten we op Pinterest op een foto van een post-it. Zo ontstond ons idee."

WN

Goede doel

De reacties op de oproep waren overweldigend. "We kregen massa's inzendingen van allerlei leuke kunstwerkjes, allemaal op post-its van 7,5 op 7,5 centimeter groot", zegt An Pauwels. Ook kunstenaars die we hadden aangeschreven, lieten zich niet onbetuigd. We hadden een muur met de post-it-kunstwerken bij de ingang van de Vooruit gezet en die muur bleef maar aangroeien. Uiteindelijk hadden we meer dan tweeduizend kunstwerkjes. We wilden die niet in onze kelder laten verkommeren, dus worden ze - met toestemming van de artiesten - geveild voor het goede doel. Het geld gaat naar de vzw Humain, een opvanginitiatief voor vluchtelingen."


Tweehonderd post-its werden geselecteerd voor de veiling. "We verkopen tachtig composities, die we nog gaan inkaderen", weet Lootens. "Nog eens twintig composities zijn bestemd voor een 'stille veiling' waarop je anoniem kunt bieden. Alle andere post-its worden verkocht aan twintig euro per stuk."

WN

Grote namen

De veiling mag dan wel een ludieke stunt lijken, kunstliefhebbers kunnen er wel degelijk een slag slaan. Want naast kunstwerkjes van festivalgangers en schoolkinderen van onder andere VISO Mariakerke en de Academie voor Beeldende Kunsten Gent namen ook grote namen deel aan het initiatief. Zo zijn er post-its van Carll Cneut, Helen B, Julie Van Wezemael, Gerda Dendooven, Ana Jarén, Randall Casaer, Thomas du Caju, MAT, Flore Deman, Loes Deckers, Kevin Cuyt, Haider Jabbar, Lise Vanlerberghe, Naomi Kerkhove en Spitlart. "Toen Gerda Dendooven hoorde dat we de post-its zouden veilen, heeft ze er zelfs eentje speciaal opnieuw gemaakt, met haar naam erop", glundert Charlotte. "Julie Van Wezemaal heeft op een post-it geborduurd, ook prachtig."


De veiling vindt plaats op donderdag 1 juni om 19.30 in de Kopergietery in de Blekerijstraat 50. Alle info, een catalogus en (gratis) inschrijving op www.festivalgelijkheid.be/programma/de-allergrootste-post-it-veiling.

WN