Krakerswet goedgekeurd, discussie blijft duren

Gisterenavond is in de kamer de nieuwe wet goedgekeurd die kraken strafbaar maakt. In principe kunnen krakers in een bewoond huis nu binnen de 24 uur uitgezet worden, die in een onbewoond pand binnen de week. Maar in Gent gaat de discussie verder.

Burgemeester Termont vindt immers dat de wet lang niet ver genoeg gaat, en dat hij als burgemeester nog steeds niet zal kunnen optreden tegen krakers. Egbert Lachaert (Open Vld) ging keihard tegen Termont in, en stelde letterlijk dat hij moest stoppen met klagen in de pers. CD&V Gent eiste intussen een 'actieplan kraken' in Gent, en dat zal er ook komen. Wanneer, dat blijft de vraag.

Onthouding sp.a

Opvallend is dat in de kamer de nieuwe wet werd goedgekeurd door Open Vld, CD&V, N-VA, MR en het Vlaams Belang. De sp.a onthield zich, omdat zij het kraken van onbewoonde panden niet strafbaar willen stellen.


Opvallender is dat ze zich ook distantieerden van de uitspraken van hun Gentse partijgenoot, Daniël Termont.

Actieplan opstellen

Er kwamen dus geen amendementen om de wet strenger te maken, zoals Termont had voorgesteld. Die laatste heeft ook altijd gezegd dat hij zijn eigen visie gaf, en niet het standpunt van zijn partij. Hoe het nu verder moet, valt af te wachten. Ongetwijfeld wordt de komende maand in de commissies en de gemeenteraad het vuur aan de schenen van de burgemeester gelegd.


Coalitiepartner Open Vld liet gisterenavond alvast weten dat ze snel een daadkrachtig Gents actieplan willen, met duidelijk afspraken tussen politie en parket om de kraakproblematiek in Gent definitief een halt toe te roepen. (VDS)