Kleinste autoloze zondag toch populair

DAMPOORT KRIJGT KLEURRIJK KRIJTJASJE EN GROENE PICKNICKZONE

De kinderen konden zich aan de Dampoort voor één keer uitleven met stoepkrijt en toverden het grijze plein om tot een kleurrijke trekpleister.
WN De kinderen konden zich aan de Dampoort voor één keer uitleven met stoepkrijt en toverden het grijze plein om tot een kleurrijke trekpleister.
De zesde autoloze zondag gisteren was eigenlijk de kleinste ooit in Gent. De autovrije zone was drastisch herleid om zo te garanderen dat er geen enkele auto in de voorbehouden zone kwam. De Dampoort kreeg voor de gelegenheid een kleurrijk krijtjasje en heel wat sportievelingen waagden zich over de Hel van Gent aan Sint-Jacob.

Gent profileert zich graag als fietsstad en dan is de autoloze zondag een belangrijk wapen. Dit jaar werd het autovrij gebied drastisch herleid. Het ging niet meer om heel het gebied binnen de stadsring, maar om ongeveer de helft ervan. In de studentenbuurt, het Rabot en Sint-Macharius-Heirnis ging het leven zijn gewone gang en dat gaf deze editie van de autoloze zondag toch een ander gevoel. Het centrum van de stad was dan wel autovrij, maar op de ring was het nog altijd druk. Het ietwat verlaten gevoel dat Gent meestal heeft op autoloze zondag ontbrak deze keer.

Bollekesrace op de Hel van Gent. Een papa drinkt een ad fundum na elke ronde van zijn zoon.
WN Bollekesrace op de Hel van Gent. Een papa drinkt een ad fundum na elke ronde van zijn zoon.

Lap groen

De Dampoort werd voor de gelegenheid een deel van de autoloze zondag. Om geen totaal verkeersinfarct te veroorzaken, bleef één rijvak ten allen tijde open. Een deel van het Antwerpenplein werd terrein voor de kinderen. Zij mochten zich met stoepkrijt en krijt in spuitbussen volledig uitleven. Het resultaat zijn kleurrijke straten die iedere automobilist die er de komende dagen passeert, ongetwijfeld aan het denken zal zetten. Een grasparkje halverwege de Dampoort werd voor de gelegenheid een picknickplek. "We hadden nooit gedacht dat er op de Dampoort zo'n functionele lap groen was", zegt buurtbewoner Bart Gabriël. "Hier kan je niet geraken zonder je leven te riskeren, dus het is wel leuk om hier eens te kunnen zitten. We hopen dat deze plek binnenkort toch grondig wordt aangepakt. Zeker met kinderen op de fiets is de Dampoort zeer gevaarlijk. Er zal een oplossing moeten komen. Al beseffen we ook het belang van dit kruispunt voor de verkeersafwikkeling van de stad."


Aan Sint-Jacobs was er opnieuw de Hel van Gent. Waaghalzen crosten er over de kasseien. De ene ronde was al spectaculairder dan de andere. Vooral de stripronde en de ad-fundumronde bleken nogal populair. In de eerste moest er elke ronde een kledingstuk uit, in de tweede werd na elke ronde een ad fundum gedronken. De Vlasmarkt trok veel volk met een Twister-wedstrijd tussen de verschillende cafés van het plein. Drongen was de enige deelgemeente die dit jaar autovrij was.

Het lapje groen aan de Dampoort werd omgetoverd tot een picknickzone.
WN Het lapje groen aan de Dampoort werd omgetoverd tot een picknickzone.

Randgemeenten

Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (sp.a) reageert tevreden. "We hebben het gebied bewust kleiner gemaakt om zo het aantal wagens in de binnenstad toch te beperken. Vroeger was het gebied te groot en was controle bijna onmogelijk. Nu zie je bijna geen enkele auto in het autovrije gebied. Ik wil de komende jaren de randgemeenten ook meer betrekken bij autoloze zondag."


Opvallend feit dat elk jaar opnieuw de kop opsteekt tijdens autoloze zondag. Zodra de auto verdwijnt, verdwijnen ook de verkeersregels voor fietsers. Linksaf op de rotonde, door het rood en fietsen parkeren op het trottoir. Het kon gisteren allemaal.

De cafés op de Vlasmarkt hielden een levensgrote wedstrijd 'Twister'.
WN De cafés op de Vlasmarkt hielden een levensgrote wedstrijd 'Twister'.