Kleinere politiekorpsen krijgen vacatures moeilijk ingevuld

Steeds meer kleinere politiekorpsen krijgen openstaande vacatures steeds moeilijker ingevuld door de aantrekkingskracht van de grootstad Gent. Ook in twee politiezones in de Gentse rand is dat niet anders.

Gezocht: zes inspecteurs en twee hoofdinspecteurs voor de politie Schelde-Leie en zeven inspecteurs en een hoofdinspecteur voor de zone Puyenbroeck. Nog nooit was de vraag naar nieuwe krachten zo groot binnen de politie. "De Gentse politie is de grote slokop", zegt Kristine Van Steelandt van de personeelsdienst van politiezone Schelde-Leie. "Ze werven actief aan en steeds meer mensen willen voor hen werken, omdat er zoveel meer valt te beleven. Nochtans is het bij ons zeer interessant om te werken. We bieden een zeer sociale en flexibele werkregeling aan."

Mobiliteit

Soms gebeurt het zelfs dat er goeie aspiranten stage lopen bij de politiezone Schelde-Leie, maar ze dan toch op het moment van aanwerven naar een andere zone verkassen. "Dat komt door de mobiliteit, waarbij aspiranten op voorhand moeten aangeven in welke zone ze willen werken." Zijn er onvoldoende vrijwilligers, dan worden er leerling-agenten aangeduid om in die zone te werken. "We gaan nu ook overstappen op dat systeem omdat we onze vacatures anders niet meer ingevuld krijgen."


In de zone Puyenbroeck heeft de politie een tweede aanwervingsronde georganiseerd, maar dat leverde niks op. "Er is gewoon geen instroom. Wij kunnen niet anders dan meegaan met die aspirantenmobiliteit, ook al doen we graag zelf een selectie. De nood is te hoog en de combi's moeten gevuld geraken", klinkt het. In de regio Rhode & Schelde merkt woordvoerder Tim Daeze geen enkel probleem, ondanks de nabijheid van Gent. "We zijn een grote zone en de feiten in de grootstad, gebeuren ook af en toe bij ons. Onze medewerkers vinden het imago van ons korps heel belangrijk en dragen dat ook naar buiten. Onze korpsleiding en overheid heeft er bewust voor gekozen om te investeren in gebouwen, auto's en logistiek. Ook dat trekt mensen aan."


'Grote slokop' Gent ziet dat de interesse om bij de lokale politie te werken, zeer groot is. Dat blijkt ook uit de infoavond van vanavond, waar maar liefst 130 geïnteresseerden op afkomen. "We begrijpen dat ze werken in Gent interessant vinden. Er zijn hier veel evenementen zoals de Gentse Feesten, de Winterfeesten, de Zesdaagse, betogingen,...", aldus Matto Langeraert. Daarnaast hebben we een heel mooi diversiteitsproject, waarin we veel tijd en energie steken." (JEW)