Kleine knip, grote miserie

BEDRIJVEN THE LOOP BOOS OM AFGESLOTEN TUNNEL MAALTENAARD

SBAT-zaakvoerder Katia De Geyter en Peter Beddeleem aan de tunnel waar nu alleen nog fietsers door mogen.
Foto James Arthur SBAT-zaakvoerder Katia De Geyter en Peter Beddeleem aan de tunnel waar nu alleen nog fietsers door mogen.
Een kleine knip heeft grote gevolgen voor de bedrijven van de Poortakkerstraat, aan The Loop. De tunnel aan de Maaltenaard werd er geknipt. "We hebben geen andere keuze dan in de file te gaan staan", zeggen de bedrijven. Examencentrum SBAT stelt dat een rijexamen afnemen heel moeilijk wordt.

Het bedrijventerrein Poortakker in Sint-Denijs-Westrem zit ingesloten tussen The Loop en de Sint-Camilluswoonwijk langs de Beukenlaan. Een spoorberm met één doorgang aan de Maaltenaard scheidt de woningen van de industrie. Eind augustus besliste het stadbestuur auto's te weren uit die tunnel. Enkel fietsers mogen er nog door.


"Die knip heeft grote miserie veroorzaakt", klinkt het bij takelbedrijf Philippe. "Vroeger konden we makkelijk weg via de tunnel. Nu moeten we een enorme omweg afleggen en 's avonds staat de Kortrijksesteenweg vast. Nu moeten we daar mee gaan aanschuiven. Bovendien worden onze leveranciers via hun gps nog via die tunnel gestuurd. Zij staan daar vast en weten niet meer op welke manier ze op hun bestemming moeten geraken."


"Over het afsluiten van de Maaltenaard wordt al lang gesproken. We hebben de knip twee jaar kunnen tegenhouden", zegt Peter Beddeleem, voorzitter van de vzw Poortakker die alle bedrijven verenigt. "Een handvol bewoners van de achterliggende wijk heeft een petitie gehouden om de tunnel te sluiten. Het klopt dat de tunnel veel gebruikt werd, maar het is een lage waar geen vrachtwagens door konden. Nu moet het verkeer via andere woonstraten omrijden. Het probleem wordt verschoven." De vzw heeft een advocaat onder de arm genomen en bekijkt of de beslissing nog kan aangevochten worden.

Rijexamen in file

Opvallend is dat ook het SBAT keurings- en examencentrum zich achter de vzw schaart. Op die plaats vertrekken elke dag heel wat toekomstige automobilisten om hun examen af te leggen. "Maar door het sluiten van de tunnel kunnen de examens niet meer langzaam starten in de rustige straten van de woonwijk. De enige optie is rond The Loop rijden of naar de Kortrijksesteenweg. Als daar ook nog eens een file staat, dan is een examen afnemen eigenlijk onmogelijk", zegt Beddeleem.


Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zegt dat de knip al lang gepland was. "In 2005 werd dat al opgenomen in het ruimtelijk uitvoeringsplan voor The Loop. Bedoeling is de woonwijk te sparen en alle verkeer via het wegencomplex aan The Loop te laten verlopen. Daar is ruim op voorhand over gecommuniceerd."