Kinderen ontdekken spelenderwijs wetenschap

UGENT VIERT 200STE VERJAARDAG MET MASSA VOLK OP EIGEN STADSFESTIVAL

De zevenjarige Farah De Smet leeft zich uit op een laserharp aan de Ledeganck.
Wannes Nimmegeers De zevenjarige Farah De Smet leeft zich uit op een laserharp aan de Ledeganck.
Het stadsfestival 'Iedereen Ugent' lokte gisteren een massa volk naar de Gentse binnenstad. Onder wie ook heel wat kinderen die hun eerste ervaringen met wetenschap of onderzoek kwamen opdoen met behulp van alles van zandbakken tot Kindersurprises.

Als er al één minpuntje was aan het stadsfestival dan was het wel dat het veel te kort duurde. In totaal waren er 257 evenementen op meer dan 25 locaties.


Onmogelijk dus om alles te doen in een tijdspannen van vier à vijf uur.


Een greep uit het brede aanbod van 'Iedereen UGent'.

Tibe (4) en Warre Samyn (6) turen in de microscoop.
Wannes Nimmegeers Tibe (4) en Warre Samyn (6) turen in de microscoop.

Lichtharp

Aan de Ledeganck werd alles wat met wetenschappen te maken heeft gebundeld. Bezoekers konden er kennis maken met een supercomputer, een spectaculaire chemieshow bijwonen of muziek spelen op een lichtharp.


Farah De Smet (7) mocht als één van de eersten proberen. "Ik speel viool maar dit is een veel leuker instrument", lacht ze.

De röntgenscanner kijkt of er een leuk speelgoedje in de Kindersurprise zit.
Wannes Nimmegeers De röntgenscanner kijkt of er een leuk speelgoedje in de Kindersurprise zit.

Microscopen

Er werd heel wat door microscopen getuurd. Van microben tot Gentse Waterzooi, alles werd uitvergroot. Tibe en Warre Samyn (4 en 6) kijken hun ogen uit.


"In ons gezin is er wel veel interesse voor techniek en wetenschap", legt de papa van de jongens uit. "Zelf geef ik les in een technische school en hun mama geeft straks nog een lezing."

De vele kinderen mochten in de Krook spelen in de futuristische zandbak.
Wannes Nimmegeers De vele kinderen mochten in de Krook spelen in de futuristische zandbak.

Kindersurprises

In de UFO in de Sint-Pietersnieuwstraat worden zelfs Kindersurprises gescand met een röntgentoestel. "Zo kunnen we perfect zien of er een minion in zit of niet", lachen de onderzoekers.


"We gebruiken dit toestel natuurlijk voor zeer ernstige toepassingen, maar zo'n kindersurprise toont perfect wat er mogelijk is."

Futuristische zandbak

In de Krook leven de kinderen zich uit in de 'zandbak van de toekomst'.


Van bovenuit worden daar hoogtelijnen en watervlakken op geprojecteerd. "Zo'n futuristische zandbak kan men ook perfect thuis maken. Het materiaal en de software kan men gewoon online kopen. Al kost dat in totaal wel zo'n 2.000 euro, dus dat is misschien toch niet het beste idee. Maar in scholen zou dit een prima educatief middel zijn dat ook nog eens zeer leuk is."


Vandaag opent de Ugent haar nieuwe academiejaar met de jaarlijkse stoet van professoren van het rectoraat naar de aula.