KI Gent beslist in november over uitlevering Spaanse rapper

De Spaanse rapper begin september na de uitspraak van de raadkamer.
Jeffrey Dujardin De Spaanse rapper begin september na de uitspraak van de raadkamer.
De Spaanse rapper Valtònyc (24), die wegens zijn omstreden liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, is dinsdag voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verschenen. De beslissing over de mogelijke uitlevering valt pas op 6 november.

Volgens de Spaanse rechters maakte Valtònyc, geboren als Josep Miquel Arenas, zich schuldig aan het verheerlijken van terrorisme en majesteitsschennis, zowel op sociale media als in 16 nummers. Valtònyc zingt de lof van de Baskische groepering ETA, en deinst er ook niet voor terug om politici naar de gaskamer te wensen.

De man kreeg 3,5 jaar cel. De zaak veroorzaakte in Spanje heel wat commotie, vooral omdat de wet over het ‘verheerlijken van terrorisme’ in Spanje de laatste jaren meer en meer gebruikt wordt, ook tegen artiesten.

Eind mei moest de rapper zich aanmelden bij het Spaanse gerecht, maar hij bleek spoorloos. Hij ontvluchtte het land en dook op in Gent, nadat een selfie op de Korenlei de twintiger verraadde. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen had een Europees aanhoudingsmandaat gekregen voor Josep Miquel Arenas, de eigenlijke naam van Valtònyc.

Hij besloot zichzelf aan te geven bij de politie nadat het nieuws naar buiten kwam waarna hij werd vrijgelaten onder voorwaarden. De Gentse raadkamer moest beslissen of de rapper overgeleverd moest worden of niet. Het is dus ‘niet’ geworden. Het parket ging echter in beroep, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moet beslissen over de uitlevering. Op 6 november krijgt de rapper het verdict te horen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.