Jenever schenken aan 17-jarige: 15.000 euro boete

DREUPELKOT IN BEROEP TEGEN VONNIS NA CONTROLE OP GENTSE FEESTEN

Pol van 't Dreupelkot, met z'n advocaat Jean-Jacques Gernay, zal beroep aantekenen tegen de veroordeling.
Sam Ooghe Pol van 't Dreupelkot, met z'n advocaat Jean-Jacques Gernay, zal beroep aantekenen tegen de veroordeling.
Het iconische Gentse Dreupelkot en uitbater Paul 'Pol' Rysenaer zijn veroordeeld tot een boete van 15.000 euro omdat ze tijdens de Gentse Feesten van 2016 jenever verkochten aan minderjarigen. De helft van de boete is met uitstel uitgesproken, maar Pol legt zich er niet bij neer en gaat in beroep.

Op 18 juli 2016 kreeg 't Dreupelkot een controleur van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) op bezoek. Die zag hoe een 17-jarige feestvierder twee glaasjes jenever kocht. Even ervoor had een 18-jarige klant al jenever gekocht voor haar vriendengroep, waarvan enkele leden 17 bleken te zijn. De jobstudent achter de toog vroeg niet naar een identiteitsbewijs.


Uitbater Pol mocht het komen uitleggen in de rechtbank. "Ik verkoop jenever aan mensen van 20 tot 100 jaar. Er zijn soms 'kokettes' die 25 lijken, maar die eigenlijk 14 jaar oud zijn", zei hij. De procureur gaf een positief advies voor een opschorting van straf, maar toch besloot de rechtbank zware boetes uit te spreken. De vereniging van Pol en de holding waaronder 't Dreupelkot valt, moeten elk 3.000 euro effectief betalen. Pol zelf kreeg er nog een boete van 1.500 euro bovenop.

Niet geïdentificeerd

"Ze hebben besloten om zware boetes op te leggen omdat er commerciële belangen mee gemoeid zijn", verklaart advocaat Jean-jacques Gernay, die voor Pol de verdediging opnam. "We gaan in elk geval in beroep tegen het vonnis. We betwisten de materialiteit van de aanklachten en we vinden dat de rechten van de verdediging geschonden zijn."


Op het moment dat de controleur zijn vaststellingen deed, is 't Dreupelkot daar namelijk niet meteen van op de hoogte gesteld. "Er was geen mogelijkheid om een confrontatie te hebben", legt de advocaat uit. "De controleurs doen dat omdat ze bang zijn dat handelaars elkaar anders zullen verwittigen. Dat zorgt voor een hogere pakkans, maar dat gaat ten koste van de rechten van de verdediging. Ook nu zijn de minderjarigen niet geïdentificeerd. Er komen honderden mensen naar 't Dreupelkot, we kunnen onmogelijk weten wie de minderjarigen zijn, zeker in de drukte tijdens de Gentse Feesten." Pol laat zijn goed humeur alvast niet verpesten door het vonnis.

Op vakantie

"Het is niet erg, we gaan in beroep", reageert hij. "De boetes zijn lager dan we verwacht hadden, ook voor de firma's. We zullen hier zeker niet onder lijden. Het is dan ook nog maar de eerste keer dat we voor zoiets veroordeeld worden. En het is nog niet definitief. Het kan nog een jaar duren voor de zaak weer voor de rechter komt, dus we zullen wel zien." Intussen is Pol voor een deugddoende vakantie vertrokken naar Kreta. "Niet om voor de boetes te vluchten! Het valt toevallig samen. Het was vier of vijf jaar geleden dat ik met verlof ben gegaan, dus het mocht wel nog eens. Hier doe ik op mijn gemak en over tien dagen ben ik er weer."